Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Kerstvieringen 24, 25 & 26 december 2019

Kerstvieringen 24 december

In de kerstnachtdienst in de Grote Kerk klinkt dit jaar het eerste deel van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach: Jauchzet, frohlocket!
Voor het koninklijke openingskoor van deze cantate gebruikte Bach in 1734 de muziek van het openingskoor van een wereldlijke cantate die hij een jaar eerder uitvoerde ter gelegenheid van de verjaardag van Maria Josepha van Oostenrijk. Ook de muziek van de basaria is afkomstig uit deze felicitatiecantate.

De cantate vertelt het kerstevangelie volgens Lucas in twee recitatieven (Luc 2:1 en 3-6 resp. Luc. 2: 7). Verder horen we o.m. Paul Gerhardt’s lied Hoe zal ik U ontvangen, dat echter gezongen wordt op de melodie van het lied O hoofd vol bloed en wonden. Ook klinkt het zesde couplet van Lied 470 in het deel voor sopraan en bas. Het slotkoraal wordt gevormd door het dertiende couplet van het bekende Lied 469 dat Luther schreef als een kinderlied voor Kerst. Het thema van deze kerstnachtdienst sluit aan bij dit slotkoraal en luidt: “O kindje Jezus, lief en zoet…”
De cantate wordt gezongen in de viering op 24 december in de Grote of St. Michaëlskerk, aanvang 22:00 uur. Deuren open 21.30 uur. Solisten: Daniel Vecht (bas), Gerben Verharen (tenor) en Toos van der Wal (alt). Musica Michaelis en de Michaëlscantorij staan onder leiding van Toon Hagen. Voorganger is Jan Doelman.


Kerstdiensten VEZ rondom het thema: ADEM

Iedereen is van harte uitgenodigd! God heeft ons zijn levensadem ingeblazen en geeft ons ruimte om te te ademen. Wij mogen thuis komen in de ruimte die God geeft, tijdens de kerstdiensten en 5 januari.
In een bijzondere flow van muziek, theater, dans, samenzang en gesproken woord zal de kerstboodschap dichtbij gebracht worden voor jong en oud.

De diensten vinden plaats in de WRZV hallen en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Na afloop van de dienst is er in het VEZ Centrum ruimte voor gezelligheid en feest. Kerstavond 24 december: 16.45 uur, 19.00 uur, 21.15 uur en 23.30 uur.


Kerstavond bij het Apostolisch Genootschap

Kerstavond: een mooi verhaal over liefde Zwolle – Bij de religieus-humanisten van het Apostolisch Genootschap heeft kerstavond een eigentijds gezicht. In een sfeervol uur met vertellers, muziek en zang wordt ingegaan op het belang van de liefde. En dat het aan ons is dat licht van de liefde te laten lichten en door te geven aan volgende generaties. Het maakt uit wat je doet, het maakt uit welke keuzes je maakt. De nog altijd actuele boodschap van het kerstverhaal is het startpunt … Iedereen is van harte welkom.

Je kunt zo binnenlopen op 24 december aan de Pilotenlaan 1, aanvang 19.30 uur. Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen op religieus-humanistische grondslag voor mensen die bewust met zingeving bezig willen zijn. De leden inspireren elkaar om eigen antwoorden op levensvragen te vinden. Ze geloven dat mensen in essentie met elkaar verbonden zijn. Dat spoort hen aan zorgvuldig om te gaan met elkaar en de wereld. De organisatie telt in Nederland ongeveer 14.000 leden verspreid over 69 gemeenschappen.


Kerstnachtdiensten – Straal en Schitter

Straal en Schitter is het thema binnen onze gemeente voor de kerstdiensten en diensten in de adventstijd. Centraal staat het bijbelvers uit Jesaja 60 : 1 ‘Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer’. Stralen is de liefde van God doorgeven. Je straalt door God, die de grootste daad van liefde heeft verricht door Zijn Zoon te geven. Jezus, die een stralend voorbeeld is in het stralen. Hoe bijzonder: Hij laat je stralen en schitteren, en door te stralen laat jij Hem zien aan anderen.

We vieren dat God straalt. God geeft Zijn Liefde aan ons in Jezus Christus, het ultiem teken van die Liefde. Doordat Hij ons licht geeft, kunnen wij het weer doorgeven.

19.00 uur – Noorderkerk
21.30 uur – Noorderkerk
“Fasten your seatbelts” – een kerstviering voor jong én oud met een boodschap die landt!
m.m.v. diverse #Durfte groepen, muziekteam, Jasper Knol en Josephine Boonen

19.30 uur – Zuiderhof
“Straal!” – Herders die de wacht hielden in een donkere nacht en ineens een stralend licht zagen waar ze van moesten schrikken. Stille nacht, stralende nacht…
m.m.v. Wytze Plantinga en muzikale medewerking door orgel, piano, viool, cello, gitaar en slagwerk

19.30 uur – Verrijzeniskerk
22.00 uur – Verrijzeniskerk
”Uitgelicht” – over in het licht gezet worden en het licht volgen
m.m.v. Mark van Vuuren, Tineke van der Veer en Jaco Meijboom


Kerstavonddienst in de Plantagekerk

Dinsdagavond 24 december ben je harte welkom in de Plantagekerk voor een sfeervolle Kerstavonddienst. We gaan veel zingen onder leiding van de band van Jarno van der Vegte. En in een korte overdenking staan we stil bij de vraag hoe we ruimte kunnen maken voor Jezus in onze harten en in onze levens. Make Room! Welkom en neem je buren, vrienden, collega’s en anderen vooral mee! Na afloop is er tijd voor ontmoeting met glühwein en chocolademelk!


Kerstnachtdienst in de Zuiderkerk

Op Kerstavond ben je welkom in de Zuiderkerk! Samen met koor Promise zingen we Kerstliederen en vertellen we het Kerstverhaal, van de Nacht waarin het Licht op aarde kwam. Iedereen, van jong tot oud, is welkom om dit feest mee te maken. Vanaf half 8 zijn de deuren open, de vuurkorven aan en is er chocolademelk. We beginnen om 8 uur en om 9 uur zal het afgelopen zijn, zodat het voor de allerkleinsten niet te laat wordt.


Kerstavond bij de Baptistengemeente

Op kerstavond, dinsdag 24 december, is er een zangdienst. Dan staat vanaf 18.30 uur een winterse versnapering klaar en is er tijd om gezellig op te warmen. De zangdienst begint om 19.30 uur en wordt begeleid door de huisband van de gemeente. Deze kerstavond staat in het teken van gezellig samenzijn en uit volle borst meezingen. De toegang is gratis. Op Eerste Kerstdag vieren de baptisten de gebruikelijke kerstdienst om 10.00 uur.


Kerstavond in de Sionskerk

Dinsdagavond 24 december is het Kerstavond en in de Sionskerk begint dan om 20.30 uur de drukst bezochte opendeurdienst van het jaar. Ook dit jaar worden bezoekers op Kerstavond op het kerkplein verwelkomd door een gelegenheidskoor, met zang, chocomel en gluhwein. In de grote kerstavondviering zelf gaat dominee Ruilof van Putten voor en verleent het koor Zingend Getuigen onder leiding van Herman Kamp muzikale medewerking. Organist is Gerwin van der Plaats.


Kerstnachttdienst in de Fontein

Op 24 december vanaf 20.00 verzorgt Gospelkoor Magnify een meezingconcert in de Fontein in Stadshagen olv dirigent Rob van Putten en pianist Caroline van Vulpen. Naast een aantal bekende kerstliederen die we samen zingen zal het koor ook luisterliederen ten gehore brengen. Het geheel wordt omlijst met bijbelgedeelten die in het teken staan van Kerst.

Vanaf 19.30 is de zaal open en is er chocolademelk met iets lekkers. Allen van harte welkom!


Kerstavond dienst “Vrede op aarde?” in de Stinskerk

Op dinsdagavond 24 december wordt in de Stinskerk weer een Kerstdienst gehou­den voor jong en oud. De voorganger is Durk de Boer en muzikale medewerking wordt dit jaar verleend door (Black) Gospekoor Grace & Glory onderleiding van Talitha Nawijn. De viering begint om 20.00 uur.


Kerstnachtdienst in de open lucht

Voor de elfde keer op rij vindt op Kerstavond onze jaarlijkse kerstnachtdienst plaats. Om 22.30 uur vieren we de geboorte van Jezus in de open lucht en onder een open hemel. Nieuw dit jaar is de entourage die extra feestelijk zal zijn, omdat we in verband met de kerstmarkt op 21 december de Kapel en de tuin vanaf 16 december helemaal in Kerstsfeer brengen.
Als vanouds zingen we bekende kerstliederen en is er een korte en appellerende Kerstoverdenking. Henk van Dam leidt de dienst in deze kerstnacht. Muzikale medewerking wordt zo goed als zeker verleend door een muziekkorps uit onze eigen wijk. Na afloop van de kerst-nachtdienst is er in de Kapel warme chocolademelk en Glühwein en gelegenheid om na te praten en elkaar te ontmoeten.


Kerstvieringen Wolwevergemeente

24 dec. 19.30 u. kerstavond Kerstavondviering ds. Fride Bonda. Na afloop gezellig samenzijn met glaasje Glühwein met ….


Kerstvieringen parochie Thomas a Kempis

Basiliek O.L. Vrouw Tenhemelopneming – Ossenmarkt 40 – Zwolle. 24 december: 21.00 uur kerstnachtviering – voorganger pastoor A. Huitink


Kerstavond in de Dominicanenkerk

8.00 uur Gezinsviering, voorganger Hans Schoorlemmer m.m.v. Kinderkoor De Dominicaantjes. Een viering voor het hele gezin. We zingen kerstliederen en er is een prachtig Kerstverhaal. Kerk open om 17.15 uur

20.30 uur Kerstavondviering, voorganger Corinne van Nistelrooij en René Dinklo m.m.v. Thomaskoor o.l.v. René van Breukelen en Jur Leemhuis, orgel. Een prachtige Kerstavondviering in de sfeervol versierde Dominicanenkerk. Kerk open om 19.45 uur

23.00 uur Kerstnachtmis, voorgangers Hans Schoorlemmer en Ben Vocking o.p. m.m.v. Aquinokoor o.l.v. Erik Korterink en Adriaan Koops, orgel. Een prachtige Kerstnachtmis in de sfeervol versierde Dominicanenkerk. Kerk open om 22.15 uur


Sint Jozefkerk – Ministerlaan 203 – Zwolle-Zuid. 24 december: 19.00 uur kerstavondviering voor jong & oud – voorganger mw. J. Gerretzen


O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk – Valkenbergweg 26 – Herfte-Wijthmen. 24 december: 19.00 uur kerstavondviering – voorganger pastoor A. Huitink


Kerstvieringen 25 december

Kerstvieringen parochie Thomas a Kempis

Basiliek O.L. Vrouw Tenhemelopneming – Ossenmarkt 40 – Zwolle. 25 december: 11.00 uur eucharistieviering 1e kerstdag – voorganger pastoor A. Huitink


Kerstdiensten VEZ rondom het thema: ADEM

Iedereen is van harte uitgenodigd! God heeft ons zijn levensadem ingeblazen en geeft ons ruimte om te te ademen. Wij mogen thuis komen in de ruimte die God geeft, tijdens de kerstdiensten en 5 januari.
In een bijzondere flow van muziek, theater, dans, samenzang en gesproken woord zal de kerstboodschap dichtbij gebracht worden voor jong en oud.

De diensten vinden plaats in de WRZV hallen en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Na afloop van de dienst is er in het VEZ Centrum ruimte voor gezelligheid en feest. Eerste Kerstdag 25 december: 08.30 uur, 10.30 uur en 12.30 uur.


Kerstvieringen Wolwevergemeente

25 dec. 10.00 u. kerstochtend Wolweverkerstviering.

Sint Jozefkerk – Ministerlaan 203 – Zwolle-Zuid. 25 december: 11.00 uur eucharistieviering 1e kerstdag – voorganger pastor T. van der Sman


Kerstvieringen 26 december

Kerstvieringen parochie Thomas a Kempis

Basiliek O.L. Vrouw Tenhemelopneming – Ossenmarkt 40 – Zwolle. 26 december: 11.00 uur eucharistieviering 2e kerstdag – voorganger pastoor A. Huitink.


O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk – Valkenbergweg 26 – Herfte-Wijthmenuitink

Foto © Matthijs van Os
Foto © Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button