KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Juf Ingrid eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van provincie Overijssel

Dinsdag 5 april bekendmaking landelijke winnaar

Zwolle – Juf Ingrid van kindcentrum De Schatkamer uit Zwolle is verkozen tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ van de provincie Overijssel. De juf van groep 7/8 geeft met veel enthousiasme buitenles en werd daarom veelvuldig voor de titel genomineerd. Samen met de 11 andere provinciale winnaars is Ingrid Platenkamp nu in de race voor de landelijke titel. Op Nationale Buitenlesdag, dinsdag 5 april, wordt duidelijk welke juf of meester zal worden gekroond tot eerste ‘Buitenlesleerkracht van Nederland’.

IVN Natuureducatie en Jantje Beton organiseren dit jaar voor de achtste keer de Nationale Buitenlesdag, dé dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van les krijgen in de buitenlucht. Allerlei onderzoeken tonen al jaren aan dat het geven van rekenen en taal in de buitenlucht een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Het is gezond, kinderen bewegen meer, ze kunnen zich beter concentreren en de lesstof blijft beter hangen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Wat IVN en Jantje Beton betreft moet dit percentage binnen afzienbare tijd zijn opgehoogd naar 25 procent.

Standaard in het lesprogramma

Mede daarom wordt dit jaar voor de eerste keer de verkiezing tot ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ georganiseerd. IVN en Jantje Beton hopen met de mooie voorbeelden uit heel het land ook andere juffen en meesters te inspireren vaker buiten les te geven. Ingrid Platenkamp van De Schatkamer draait er haar hand niet voor om. Zij vindt dat buitenlessen op iedere basisschool standaard in het lesprogramma zouden moeten staan. ‘Kinderen worden gewoon blij en enthousiast van bewegend leren in de buitenlucht.’

Zo herhaalt ze bijvoorbeeld woorden van het dictee door ze verspreid over het schoolplein te hangen, waarbij kinderen naar de woorden toe moeten rennen en ze moeten opschrijven. ‘Buiten les krijgen is leuk en leerzaam en kinderen krijgen er ontzettend veel energie van.’ Op Nationale Buitenlesdag zal juf Ingrid ook dit jaar weer wat creatieve lessen uit haar hoge hoed toveren. Daarnaast ontvangt ze net als de andere provinciale winnaars nog deze week een speciaal spellenpakket van spellenuitgever Unbox Now, te gebruiken voor interactieve buitenlessen.

Landelijke verkiezing

De twaalf winnaars van de provinciale verkiezingen zitten de komende weken nog even in spanning. Een deskundige jury én een kinderjury steken de koppen deze dagen bij elkaar om te bepalen wie zich vanaf 5 april een jaar lang ‘Buitenlesleerkracht van het jaar’ mag noemen. De winnaar ontvangt niet alleen een mooie bokaal, maar ook €2000,- aan prijzengeld, beschikbaar gesteld door Unbox Now voor de aanleg van een speciale buitenlesplek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button