KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Hoe staat het met de vluchtelingen opvang

Zwolle – De opvang van vluchtelingen in Zwolle is aan verandering onderhevig. Wethouder Dorrit de Jong en burgemeester Peter Snijders vertellen in een brief aan de gemeenteraad van Zwolle hoe het er nu voor staat met de verschillende groepen vluchtelingen.

Oekraïense vluchtelingen

Het afgelopen half jaar is de instroom van Oekraïense vluchtelingen in Nederland gestaag doorgezet. De druk op de opvangplekken is hoog. Landelijk is de bezetting van de gemeentelijke opvanglocaties 99,6 procent. De hub in Utrecht (waar Oekraïners zich na aankomst in Nederland melden) is begin maart gesloten voor nieuwe aanmeldingen, behalve voor kwetsbare ontheemden. Per week komen er circa 500 Oekraïense ontheemden naar Nederland. In Zwolle is er nu opvang van 623 Oekraïense ontheemden op in de gemeentelijke opvanglocaties.
In maart 2025 verloopt de Regeling Tijdelijke Bescherming (RTB), de grondslag waarop Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen verblijven. De Europese Unie en de rijksoverheid werken verschillende scenario’s uit hoe hier mee om te gaan.

Aan het einde van dit schooljaar sluit de Oekraïne school haar deuren. De kinderen zijn dan allemaal doorgestroomd naar regulier (basis)onderwijs. Daardoor ontstaat de kans om dit gebouw ook in te zetten als opvanglocatie. Dertien derde landers mogen in Nederland blijven. . De overige 38 personen moeten een plan voor terugkeer naar het land van herkomst maken.

Gemeenten krijgen mogelijk de mogelijkheid om aan werkende Oekraïners een eigen bijdrage in de opvangkosten te vragen. De opbrengst hiervan wordt afgedragen aan het rijk aangezien het rijk al de gehele kosten van opvang vergoedt.

Asielzoekers

De opvang van 46 alleenstaande jongeren in het Mercure Hotel die tot 31 maart dit jaar zou duren, is noodgedwongen verlengd tot 1 september 2024. De reden hiervoor is dat er geen geschikt alternatief
gevonden is door het COA. Deze zoektocht wordt de komende maanden intensief voortgezet.

De raad van bestuur van het Meander Schippersinternaat besloot de verkenning naar AMV-opvang niet voort te zetten. De inwoners van Holtenbroek zijn hierover per brief geïnformeerd.

In de gemeentelijke opvanglocatie Oekraïne op Oosterenk worden ook 46 asielzoekers opgevangen. Zij krijgen Nederlandse les van vrijwilligers en een aantal doet vrijwilligers werk in de stad. Zij zijn in afwachting van een plek in een regulier azc en het verloop van de asielprocedure.

Dit jaar wordt ook gestart met het monitoren van de samenwerking en de werkwijze om de
statushouders in het ROL vanaf de eerste dag te activeren om mee te doen in de samenleving.

Spreidingswet

De gemeente Zwolle staat voor de taak om voor 717 personen (waarvan 61 alleenstaande minderjarige vluchtelingen) opvang te realiseren. Het gaat hier alleen om plekken voor vluchtelingen waarvan de asielprocedure nog loopt.

In de afgelopen periode is onderzocht of een pand aan de Rijnlaan 25 ingezet kan worden voor opvang
van vluchtelingen. Hiertoe is dit pand per 1 december 2023 gehuurd voor de duur van 10 jaar.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button