CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala krijgt morgenochtend 2.100 vaccins aangeleverd; prikken start morgenmiddag #Q&A

Zwolle – Morgenmiddag, woensdag 6 januari, gaat het Isala Ziekenhuis beginnen met het vaccineren van medewerkers in de acute zorg tegen het coronavirus. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de vragen en antwoorden die we kregen van woordvoerder Gerben Hart van het Isala.

Wanneer denken jullie te starten?

Woensdag eind van de middag.

Hoeveel vaccins krijgen jullie aangeleverd? 

Isala krijgt woensdagochtend ongeveer 2100 vaccins geleverd van het BioNtech/Pfizer-vaccin voor verdeling in onze ROAZ Regio Zwolle. De vaccins worden gekoeld bij Isala geleverd en direct verder verspreid onder de ziekenhuizen in de regio. De verdeling over andere ziekenhuizen in onze regio gaat via een landelijk afgesproken verdeelsleutel, op basis van het aantal IC bedden en het aantal covid verpleegbedden. De vaccins zijn buiten de koeling 5 dagen houdbaar.

Hebben jullie zelf de beschikking over koelkasten om het Pfizer vaccin te bewaren?

We beschikken idd zelf over dergelijke koeling, maar het vaccin is 5 dagen houdbaar na te zijn ontdooid.

Wat moet er allemaal gebeuren om het logistiek te regelen?

De vaccins worden woensdagochtend geleverd, en worden dan verder verdeeld naar andere ziekenhuizen. De vaccins voor Isala gaan het lab in om te worden bereid, klaargemaakt voor vaccinatie

Om welke medewerkers gaat het bij Isala Zwolle / Isala Meppel?

Medewerkers die als eerste worden gevaccineerd zijn zorgmedewerkers die directe patiëntenzorg verlenen op de IC, de SEH, de COVID-afdeling, de ambulance en de COVID-helikopter. De specifieke functies hiervoor zijn landelijk bepaald en zijn functies die essentieel zijn voor de zorgcontinuïteit.

Hoeveel mensen kunnen jullie per dag prikken?

We verwachten de komende dagen enkele honderden medewerkers te gaan prikken.

Gaan medewerkers van Isala zelf de collega’s inenten of wordt dit gedaan door medewerkers van de GGD?

Door eigen zorgpersoneel dat bevoegd is om te prikken. Hierbij is ook een arts aanwezig, zoals landelijk voorgeschreven.

Hoe registreren jullie de vaccinatie?

Vaccinaties worden landelijk geregistreerd bij de RIVM.

Wat betekent het voor jullie dat de acute zorgmedewerkers eerder gevaccineerd kunnen worden?

Bestuurder Ina Kuper is erg blij met de vervroegde vaccinatie: “Als ziekenhuis zijn we heel blij met het besluit om ook het zorgpersoneel voor acute zorg, op de SEH, Covid afdelingen, IC en ambulancepersoneel, vervroegd te vaccineren tegen Covid-19. De druk op onze zorg en het personeel is hoog. Het beschikbaar krijgen en op de been houden van voldoende medewerkers is onze grootste uitdaging, om al onze patiënten de juiste zorg te kunnen blijven geven. De vaccinaties tegen Covid zijn enorm effectief en nodig om uit deze crisis te komen. Met nu vervroegd vaccineren verwachten we dat er minder personeel uitvalt vanwege besmettingen. Wat dat betreft kunnen we er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button