Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala heeft outbreakteam en isolatiekamers paraat voor mogelijke uitbraak corona

Zwolle -“We zijn al weken voorbereid op de mogelijke komst van het coronavirus. Er ligt een heel protocol klaar”, meldt Gerben Hart, woordvoerder van het Isala ziekenhuis in Zwolle maandagochtend, nadat het nieuws van een mogelijke besmetting bij ENGIE in Zwolle bekend werd. “Ons ziekenhuis heeft 73 isolatiekamers. Daarvan kunnen er direct een aantal beschikbaar worden gemaakt voor coronapatiënten”, aldus Hart.

De artsen, verpleegkundigen en medewerkers zijn geïnformeerd en geïnstrueerd. Zij handelen volgens een protocol en zijn extra alert op signalen. In het protocol staat wat ze doen bij een (mogelijke) besmetting en hoe ze iemand moeten behandelen. Isala houdt hierbij rekening met de veiligheid van andere patiënten en de eigen medewerkers. “Zo draagt ons personeel  allemaal beschermende kleding en mondkapjes”.

Isolatiekamers

De isolatiekamers waarop coronapatiënten verpleegd kunnen worden zijn  eenpersoonskamers. “Deze kamers zijn nu ook in gebruik maar kunnen per direct worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Normaal hebben we die kamers ook in gebruik voor mensen met bijvoorbeeld een bacteriële infectie. Via een sluis kunnen onze medewerkers bij de patiënt komen”. vertelt de Isala woordvoerder.

Outbreakteam

Isala volgt de richtlijnen van het landelijke RIVM. Ze werkt nauw samen met het RIVM, de GGD en ketenpartners. Bovendien heeft Isala een speciaal ‘outbreakteam’. Daarin werken artsen, deskundigen infectiepreventie, de SEH, logistiek en andere afdelingen samen. Indien nodig kan er elk moment van de dag worden opgeschaald.

Actuele informatie

Voor actuele informatie over het coronavirus, zie de website van het RIVM.
U kunt voor vragen ook contact opnemen met het speciale informatienummer van de overheid: 0800-1351.

Wat gebeurt er met een (mogelijk) besmette patiënt?

Als iemand zich meldt met ziekteverschijnselen die lijken op het coronavirus, wordt deze patiënt direct verpleegd in een isolatiekamer. In zo’n kamer kan het virus niet naar buiten. Artsen en verplegers dragen beschermende kleding en zijn optimaal beschermd.

Zijn er isolatiekamers beschikbaar?

Isala heeft voor dergelijke virussen isolatiekamers beschikbaar. Onder meer op onze Spoedeisende hulp, maar ook op andere afdelingen.

Moet ik mijn afspraak uit voorzorg verzetten?

Nee, dat is niet nodig. U kunt gewoon naar het ziekenhuis komen.

Mag ik naar het ziekenhuis komen met klachten?

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. Heeft u dergelijke (griep)klachten, kom dan niet naar het ziekenhuis, maar neem contact op met uw huisarts.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste dat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was uw handen regelmatig en goed
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Gerelateerde artikelen

Back to top button