KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Geslaagde 1-mei-viering PvdA Zwolle vol traditie, gezelligheid en strijdvaardigheid!

Zwolle – Ook dit jaar vierde PvdA Zwolle de Dag van de Arbeid. Een dag waarop ze stilstaat bij de sociale en economische rechten en prestaties van werknemers, en natuurlijk ook de dag waarop ze haar partijleden eert.

Het programma startte traditiegetrouw op begraafplaats Kranenburg, waar oud-beheerder Wim Vlaanderen ruim veertig partijgenoten en belangstellenden meenam langs de graven van ‘de rode dominee’ Gerardus Horreüs de Haas en mede-oprichter van de SDAP Helmig Jan van der Vegt.

Speech

Bij het eerste graf sprak Europarlementariër Mohamed Chahim. Hij gaf een speech waarin hij het leven en nalatenschap van De Haas vervlocht met zijn eigen werk in Brussel. Chahim sprak over een sociale energietransitie, waar energie duurzaam en zeker ook betaalbaar moet zijn. Zo stelde hij dat men de kosten en baten van de energietransitie meer moet verdelen over verschillende groepen huishoudens en bedrijven, omdat de baten nu vaak terechtkomen bij de laatste groep en bij groepen met hogere inkomens.

Wie rijk is, betaalt nu een veel kleiner gedeelte van zijn inkomen aan energie. Hier wil Chahim verandering in brengen, want ‘groen doen als je rood staat’ valt immers niet mee. De Europarlementariër sloot af met de socialistische uitroep en titel van het boek van De Haas: Voorwaarts en niet vergeten, een slogan die ook bij uitstek geschikt is voor politieke en persoonlijke inspanningen voor een rechtvaardige energietransitie.

Vervolg

Na het leggen van bloemen op het graf door Chahim en de eigen fractievoorzitter Patty Wolthof vervolgde de groep haar weg naar het graf van Helmig Jan van der Vegt. Hier nam de Zwolse Jan Slijkhuis iedereen mee in het leven van Van der Vegt, een leven dat niet altijd over rozen ging. Jan vertelde over het leven van Van der Vegt voor de oprichting van de SDAP en over de oprichting zelf. Over zijn politieke leven en zijn latere leven waarin hij te oud is bevonden voor een hogere plek op de lijst voor de gemeenteraad en provinciale staten. En over hoe hij geroyeerd werd door het partijbestuur en later toch nog verkozen is. Een inspirerend verhaal en leven voor elke PvdA’er.

Jubilarissen

Het programma kreeg een vervolg bij de Agnietenberg, waar na een ontvangst met koffie, thee en iets lekkers de jubilarissen in het zonnetje zijn gezet. Wil Knollema ontving – eigenlijk een jaar te laat – een gouden roosje voor haar 50-jarig lidmaatschap. Wies Huisman en Claes Visscher zijn dit jaar vijftig jaar lid van de partij. Beide jubilarissen namen de aanwezigen mee terug in de tijd door terug te blikken op hun lidmaatschap. Er zijn mooie woorden gesproken en in aanwezigheid van hun familie kregen ook zij het gouden roosje opgespeld.

Na afloop van de viering heeft het bestuur bij Emmy Witbraad-Wiltink (50 jaar lid) thuis, persoonlijk het gouden roosje opgespeld, zij kon helaas niet bij de viering aanwezig zijn. Ook naar mevrouw Steenwoerd is een roosje ter ere van haar 25-jarig jubileum onderweg. Deze zal op een later moment aan haar uitgereikt worden.

Tevens is een groot aantal vrijwilligers op pad geweest door Zwolle om traditiegetrouw rozen te brengen naar de leden van 75 jaar of ouder. De Zwolse fractie en bestuur kijken terug op een geslaagde 1-mei viering, met mooie sprekers, traditie. gezelligheid en nooit aflatende strijdvaardigheid voor een eerlijke en sociale toekomst voor iedereen.

Bron
PvdA Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button