Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala en ambulancedienst oefenen opvang zestig “slachtoffers”

Zwolle – Een vrachtwagen rijdt in op een groot gebouw, een deel van het gebouw stort daarna in. Net op dat moment is er een rondleiding van een schoolklas. Met als gevolg vele gewonden, waaronder kinderen. Gelukkig is dit niet echt gebeurd, maar is dit het scenario van een grote oefening in Isala afgelopen zaterdag.

De afdelingen anesthesiologie, beveiliging, brancardiers, chirurgie, gipskamer, radiologie en spoedeisende hulp, oefenden samen met de ambulancedienst de opvang van zestig lotusslachtoffers.

Jet Kisteman, SEH-verpleegkundige, deed ook mee aan de oefening. “Tijdens mijn diensten ben ik regelmatig coördinator, wat betekent dat ik voor een soortgelijk scenario kan komen te staan. Dan wordt het ZiROP (Ziekenhuis RampenOpvangPlan) in werking gesteld en gaan we op een andere manier werken en hebben we met veel meer disciplines te maken. Om dat in goede banen te kunnen leiden en op elkaar ingespeeld te raken, wilde ik deze grote oefening graag ervaren. Daar leer je altijd van.”

Reistijd

De SEH was zaterdag ook gewoon bereikbaar voor echte patiënten. Jet en haar collega’s die meededen aan de oefening moesten wachten in het personeelsrestaurant tot deze echt begon en ze na elkaar opgeroepen werden. “Als er iets groots gebeurt zoals dit en je werkt op dat moment niet, kun je gebeld worden en dat vraagt reistijd. Wij wilden dus nabootsen dat wij niet allemaal tegelijk te plaatse waren.”

“Wij wilden nabootsen dat wij niet allemaal tegelijk te plaatse waren.” Jet Kisteman, SEH-verpleegkundige

 

“Zodra ik op de afdeling kwam, kreeg ik een taakkaart en al vrij snel kon ik mijn eerste lotusslachtoffer opvangen. Wij oefenen op kleinere schaal vaak met elkaar, wat maakt dat je er snel helemaal in zit. Bovendien speelde mevrouw het erg goed. Zij had metaal in haar lichaam gekregen. Het zag er heel echt uit met bloed en zo. Zij was er zo slecht aan toe, dat zij zo snel mogelijk naar de ok moest.”

Snel

Binnen anderhalf uur zag Jet vijf lotusslachtoffers. ‘Dat is enorm veel in zo’n korte tijd. Maar ik vind dat wel leuk dat het zo snel gaat. Je ziet iemand, biedt alleen de meest noodzakelijke zorg en weer door. Normaal moeten wij best vaak wachten op uitslagen bijvoorbeeld.’

Chemische besmetting

In de ambulancesluis deden een SEH-arts en een SEH-verpleegkundige de eerste triage. Jet: ‘Je hebt T1,2, en 3. Bij T1 heeft iemand meteen hulp nodig. Deze patiënt is zoals wij dat noemen: vitaal bedreigd. T2 is urgent en T3 kan nog even wachten. Naast de triage van de lotusslachtoffers die uit het ingestorte gebouw kwamen, kregen mijn collega’s ook nog te maken met twee chemisch besmette slachtoffers. Dat betekende dat wij het CBRN (chemisch, biologisch, radioactief, nucleair) protocol moesten inzetten.

Twee personen waren in een bos in aanraking gekomen met gedumpt drugsafval. Hierdoor waren ze besmettelijk en daarmee gevaarlijk voor anderen. Zij moesten eerst ontsmet worden. Dat doe je in een aparte tent, die door de beveiligers werd opgezet. Als verpleegkundige en arts ben je dan helemaal ingepakt. Er geldt dan altijd: eigen veiligheid eerst.’

Volgen

‘Wij hebben de lotusslachtoffers goed kunnen opvangen’, blikt Jet terug. ‘Er hing ondanks de drukte een rustige sfeer op onze afdeling. Het belangrijkste wat ik, maar ook anderen hebben geleerd is: volgen. Tijdens zo’n grote ramp luister je alleen naar de coördinatoren, een SEH-arts en SEH-verpleegkundige. Verder naar niemand, dat is cruciaal op zo’n moment.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button