Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVerkeerVoorpagina

Plannen voor eerste mobiliteitshub in Weezenlanden-Noord

Zwolle – De binnenstad van Zwolle is volop in ontwikkeling. Leefbaarheid, bereikbaarheid en gastvrijheid zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Er komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. En voor de auto wil de gemeente rondom het centrum zogenaamde mobiliteitshubs bouwen. Daarmee houdt ze de binnenstad bereikbaar en toegankelijk.

Een mobiliteitshub is een plek waar inwoners en bezoekers hun auto kunnen parkeren. Daarna gaan zij te voet, met de fiets, openbaar vervoer of deelvervoer naar hun bestemming. Daarmee zorgt Zwolle ervoor dat ook de bereikbaarheid voor auto’s goed geregeld blijft. Uit onderzoek blijkt dat Weezenlanden-Noord de beste plek is voor de eerste mobiliteitshub aan de oostzijde van de binnenstad.

Weezenlanden-Noord beste plek

Door de ligging, de afstand tot het centrum en de mogelijkheid om voorzieningen op te nemen in het huidige plan voor Weezenlanden-Noord, is dit deel van Zwolle de beste plek voor de eerste mobiliteitshub rondom de Singel. In de hub is ruimte voor het parkeren van (deel) auto’s, het stallen van (deel)fietsen, ontmoeting, werkplekken, een pakketkluis en openbare toiletten. Er is ook ruimte voor maatschappelijke functies en voor kleinschalige horeca, een fietsreparatieservice, en mogelijk een “to go” supermarkt.

“Samen werken we aan een gastvrije, leefbare en bereikbare binnenstad waar Zwollenaren, bezoekers en ondernemers zich welkom voelen. De nieuwe mobiliteitshub in dit deel van de stad speelt een essentiële rol hierbij op langere termijn,” aldus wethouder Gerdien Rots. “Met deze nieuwe hub zetten we een belangrijke stap om de binnenstad ook in de toekomst bereikbaar en aantrekkelijk te houden.”

“Met deze nieuwe hub zetten we een belangrijke stap om de binnenstad ook in de toekomst bereikbaar en aantrekkelijk te houden.” Wethouder Gerdien Rots

 

Ook betrokken partijen OCNE (Ontwikkelcombinatie Nijhuis Explorius) en woningcorporatie Openbaar Belang staan positief tegenover deze plannen. Zij herontwikkelen, in samenwerking met gemeente Zwolle, het gebied voor woningbouw en voorzieningen. Dit plan is al gedeeltelijk in uitvoering want er zijn al bouwwerkzaamheden gestart. Gemeente Zwolle voegt nu een mobiliteitshub met 500 parkeerplaatsen toe aan het plan. Deze toevoeging vraagt iets meer tijd voor het bouwen van een deel van de woningen. Dit compenseert ze door de bouw van de sociale woningen naar voren te halen en een aantal extra sociale huurwoningen toe te voegen aan het plan. Daarmee zorgen de partijen ervoor dat de (nieuwe) bewoners er zo snel mogelijk kunnen wonen.

Planning

Het college heeft dinsdag 20 juni een positief besluit genomen. De raad wordt gevraagd om op korte termijn een besluit te nemen zodat aanpassing van het bouwplan kan starten. Na het raadsbesluit gaan gemeente, OCNE en Openbaar Belang het plan uitwerken. Bewoners van het gebied zijn afgelopen week geïnformeerd en krijgen na de zomervakantie verdere informatie over de aangepaste planning. De mobiliteitshub is naar verwachting in 2027 klaar.

Gerelateerde artikelen

Back to top button