Inspectie oordeelt kritisch over Lassus Campus Zwolle: ‘Onderwijskwaliteit moet beter’
- Oordeel inspectie: Onvoldoende
- Betreft: vmbo-gt en havo, Lassus Campus
- Aantal leerlingen: 1254
- Gebrek aan samenhang in burgerschapsonderwijs
- Leskwaliteit en klassenmanagement onder de maat
- Positieve schoolcultuur en veiligheidsgevoel
Zwolle – De onderwijskwaliteit op de vmbo-gt- en havo-afdelingen van de Lassus Campus in Zwolle (voorheen Van der Capellen college) is door de Inspectie van het Onderwijs als onvoldoende beoordeeld. In een recent verschenen rapport wijst de inspectie op tekortkomingen in onder andere het klassenmanagement, de afstemming van lessen op leerlingen en het ontbreken van een effectieve kwaliteitscultuur binnen de school.
De Lassus Campus is een brede onderwijslocatie met meerdere onderwijsroutes, waaronder reguliere vmbo /havo-opleidingen en vernieuwende concepten zoals Onderwijsroute 10-14 en &jij, gebaseerd op vrijeschoolprincipes en student voice. Die verscheidenheid vraagt om maatwerk, maar juist daar wringt de schoen, aldus de inspectie.
Geen actieve betrokkenheid
Tijdens het inspectiebezoek op 4 en 5 november 2024 observeerden inspecteurs 35 lessen. De conclusie is helder: in een te groot deel van de lessen ontbreekt actieve betrokkenheid van leerlingen. “Effectief klassenmanagement schiet tekort,” staat in het rapport. “We zien dat het onrustig is in de klas waardoor de leerlingen onvoldoende tot leren komen. Doordat de leraar de leerlingen steeds aan moet spreken, ligt het tempo in de les te laag, waardoor effectieve lestijd weglekt en de actieve betrokkenheid van de leerlingen afneemt.”
Daarnaast stemmen docenten hun lessen onvoldoende af op de verschillende niveaus en behoeften van leerlingen. Differentiatie in instructie en verwerking ontbreekt vaak, terwijl de school bewust werkt met heterogene klassen. “Voor een ononderbroken ontwikkeling is het nodig dat het onderwijs aansluit bij het ontwikkelingsniveau van de leerling.”, aldus de Onderwijsinspectie.
Tekortkomingen in basisvaardigheden
Ook op het gebied van taal, rekenen en burgerschap laat de school steken vallen. Er is geen samenhangend aanbod voor burgerschapsonderwijs en het taal- en rekenonderwijs is onvoldoende aangepast aan de kenmerken van de leerling populatie. “Relatief veel leerlingen op de route Van der Capellen sg. hebben taalachterstanden, maar daar is geen gerichte aanpak voor,” schrijft de inspectie.
De school is inmiddels begonnen is met het afnemen van genormeerde toetsen om beter zicht te krijgen op de beginsituatie, ‘Met welke vaardigheden komen de leerlingen binnen? ‘ Met behulp van de resultaten wil de school het aanbod zo nodig aanpassen voor alle of groepen leerlingen en dit verwerken in het taal-, reken- en burgerschapaanbod.
Lichtpuntjes: sfeer en betrokkenheid
Toch is het beeld niet uitsluitend negatief. De inspectie prijst de goede sfeer op school. “Zowel van leerlingen als
van personeel en schoolleiding horen we terug dat de sfeer als positief ervaren wordt. De leraren creëren een pedagogisch klimaat waardoor leerlingen zich veilig voelen. De school heeft goed zicht op de leerlingen.”
Ook de visie van de school op goed onderwijs is duidelijk en breed gedragen. Leraren tonen zich betrokken en hebben volgens het rapport “hart voor de school en de leerlingen.”
Verder voldoet de school aan de normen voor leerresultaten, hoewel het succes in de bovenbouw van vmbo-gt en havo onder druk staat. Het aandeel leerlingen dat vertraging oploopt of afstroomt is de afgelopen jaren gestegen.
Bestuur erkent tekortkomingen
Het bestuur van Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ), waaronder de Lassus Campus valt, herkent de bevindingen. In een schriftelijke reactie stelt het bestuur “veel waarde te hechten aan goed onderwijs” en meldt het dat er verbeterplannen in gang zijn gezet, met nadruk op didactisch handelen en kwaliteitszorg.
Wel uit het bestuur zijn zorgen over de manier waarop de diversiteit van de Lassus Campus – met vier onderwijsroutes – tot zijn recht komt in het oordeel van de inspectie. “. Iedere onderwijsroute heeft haar unieke kenmerken en bevindt zich in een eigen fase van kwaliteitsontwikkeling. Dit vraagt veel van de dagelijkse praktijk, die met gemotiveerde en betrokken medewerkers wordt vormgegeven. En het heeft ook veel gevraagd van de wijze waarop het onderzoek door de inspectie opgezet en uitgevoerd moest worden.,” staat in een begeleidende zienswijze.
Herstelonderzoek in 2026
De inspectie eist dat de Lassus Campus binnen een jaar zichtbare verbeteringen realiseert op het gebied van didactiek, kwaliteitscultuur en evaluatie. Ook moet de schoolteksten rondom de vrijwillige ouderbijdrage en aanschaf van laptops aanpassen aan de wetgeving. In 2026 volgt een herstelonderzoek.
Ook staat er in de schoolgids iets over de vrijwillige ouderbijdrage. Maar daar wordt niet duidelijk gezegd dat deze bijdrage écht vrijwillig is. En het wordt niet uitgelegd dat een leerling nog steeds mee mag doen aan activiteiten, ook als de ouders de bijdrage niet betalen.
Daarmee voldoet de schoolgids niet aan een belangrijke regel uit de wet (artikel 2.92 van de WVO 2020). Die wet zegt dat scholen duidelijk moeten maken dat:
-
de ouderbijdrage vrijwillig is, én
-
dat geen enkel kind wordt uitgesloten van activiteiten als die bijdrage niet betaald wordt.