Nieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ingetogen herdenking Keti Koti in Zwolle

Stilstaan bij afschaffing van de slavernij in 1863

Zwolle – ‘Samen vooruit kijken’, dat was de boodschap die alle sprekers woensdagavond gaven tijdens de eerste Keti Koti-herdenking in Zwolle.  Keti Koti is Surinaams en staat voor het afwerpen van de ketenen van de slavernij. Dat gebeurde officieel op 1 juli 1863. Stichting Comité 30 juni – 1 juli  wil van deze herdenking een jaarlijks terugkerend evenement maken met op 30 juni een herdenking en op 1 juli een feestdag. Bij de herdenking – bijgewoond door onder andere burgemeester Peter Snijders – werden twee kransen gelegd en een zogenaamd plengoffer gebracht.

1863 of 1873
Verscheidene deelnemers aan de herdenking droegen een button met het jaartal 1873. De slavernij werd weliswaar op 1 juli 1863 afgeschaft, maar de voormalige tot slaaf gemaakten, werden verplicht om nog tien jaar lang voor hun ‘eigenaren’ te blijven werken. Daarnaast kregen ook zij – en dus niet de slaven – een schadevergoeding vanwege het verlies. Door deze opmerkelijke regelingen houden veel mensen 1 juli 1873 aan als de echte datum voor de afschaffing.
Ook burgemeester Peter Snijders hield een toespraak tijdens de herdenking. ©RTV Focus

Hoewel het een herdenking betreft werd er heel nadrukkelijk ook vooruit gekeken. Veel sprekers deden een oproep om samen – gekleurde Nederlanders, witte Nederlanders, alle genders – naar voren te kijken. En te kijken hoe we deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis kunnen gebruiken voor een nieuwe start. Waarbij iedere Nederlander gelijkwaardig is en gelijkwaardige kansen heeft.

We zoeken altijd de verbinding tussen de mensen – gekleurd of wit. De geschiedenis van de tot slaaf gemaakten is namelijk een onderdeel van de geschiedenis van ons allemaal. En we moeten met ons allen ook verder. Shirley Kambel, organisatie herdeninkg Keti Koti Zwolle

Behalve de toespraken bestond de herdenking onder andere uit een plengoffer. Dit is een Surinaams ritueel waarbij de voorouders worden bedankt en herdacht. Het offer werd op indrukwekkende wijze gebracht door Mamyo Fu Mi Afo (Dayenne Denneboom) winti belijder, schrijfster van gedichten en blogs, Spoken Word artieste en een trotse in Suriname geboren wereldburger. Ook traden twee muzikanten, een danser en twee leden van de Fakkelteit op tijdens de herdenking. En werden er twee kransen gelegd, één namens het Comité en één namens de gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel.

Tijdens de herdenking werd ook een olengoffer gebracht door spoken word artieste Mamyo Fu Mi Afo, (een pseudoniem van Dayenne Denneboom) ©RTV Focus

Sporen van slavernij in regio Zwolle

Vaak wordt gedacht dat de slavernij in Nederland zich vooral afspeelde in de koloniën en rondom Amsterdam. Het wordt echter steeds duidelijker dat ook in de rest van Nederland de slavernij een veel grotere rol heeft gespeeld dan werd aangenomen. Historicus Martin van der Linden van de IJsselacademie is op dit moment bezig met een onderzoek naar sporen van de slavernij in Zwolle en deze regio.

Een slavernij-monument in Zwolle en dialoogtafels

Behalve een terugkerend herdenkingsevenement wil het Comité ook graag een eigen monument in Zwolle realiseren. Zodat iedereen altijd een plaats heeft om stil te staan bij die donkere periode uit -dus ook de Zwolse – geschiedenis.  Ook is het de bedoeling dat de jaarlijkse herdenking op 30 juni gevolgd gaat worden door een Keti Koti-feestdag op 1 juli. Dat is het comité dit jaar nog niet gelukt, onder andere door de corona-crisis. Wel gaan vanaf zondag 4 juli weer de dialoog–tafels van start. Waarbij gekleurde en witte Nederlanders worden uitgedaagd om met elkaar in dialoog te gaan maar vooral te luisteren naar elkaars verhalen.

Eén van de twee kransen die werden gelegd tijdens de Zwolse Keti Koti-herdenking op 30 juni. ©RTV Focus

 

Shirley Kambel van het organisatiecomité riep in haar toespraak op om toch vooral de verbinding te zoeken. ©RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button