112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

In beeld: Vliegtuigbom van 250 pond tot ontploffing gebracht op Hessenpoort

Foto's © Peter Denekamp

Zwolle – De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vrijdagmiddag om één uur een bom tot ontploffing gebracht op de Hessenpoort. De bom was gevonden nabij de Bohemenstraat, op de plaats waar bedrijventerrein Hessenpoort wordt uitgebreid. Het gaat om een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die hier al zo’n 70 jaar ligt. Tijdens de ontploffing was de directe omgeving rond de bom afgezet in een straal van 125 meter. In het gebied lagen geen huizen of bedrijfsgebouwen. Het vliegverkeer tot een hoogte van anderhalve kilometer werd ook tijdelijk stilgelegd.

Engelse 250 lbs bom

De bom werd ontdekt door detectieonderzoek. Op Hessenpoort is ter voorbereiding op de uitbreiding van het bedrijventerrein onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Een dergelijk detectieonderzoek wordt standaard uitgevoerd indien er, bij de voorbereiding van ruimtelijke plannen, sprake is van een veiligheidsrisico op basis van historische informatie over oorlogshandelingen in het gebied. Zover bekend is het nabijgelegen spoorvak in de oorlog meerdere malen gebombardeerd. De kans op blindgangers in de directe omgeving van het spoor, is daarom aanwezig. Tijdens het detectieonderzoek zijn delen van een zogenaamd bomlichaam en de staart van een vliegtuigbom aangetroffen. Het gaat om een Engelse 250 lbs (113 kg) vliegtuigbom (gewapend). Na de vondst is het werk direct stilgelegd.

Voorkomen bomscherven

In de afgelopen dagen werden al werkzaamheden uitgevoerd ter voorbereiding op de vernietiging. Zo werd voor de veiligheid een terp aangelegd met een grote hoeveelheid grond om te voorkomen dat bomscherven zich kunnen verspreiden. Dit zorgt er tevens voor dat trilling als gevolg van de explosie worden beperkt.

Betrokken partijen

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ligt hier al zo’n 70 jaar. Het onschadelijk maken is geen routinewerk en wordt altijd gedaan door de EOD. De gemeente Zwolle is betrokken omdat zij eigenaar is van de grond en vanwege de openbare orde en veiligheid.

Controleer ook
Close
Back to top button