Dit is een commerciƫle partnerbijdrageOndernemend nieuws

Ik ben als fietser aangereden, waar heb ik recht op?


Dit is een commerciƫle partnerbijdrage.

Het is weer zomer en dit betekent dat veel mensen weer op de fiets stappen om naar het werk te gaan. Maar ook in het weekend een lekker stuk fietsen is populair onder veel mensen. Maar helaas gebeuren er ook veel fietsongelukken in Nederland. Zeker met de opkomst van de elektrische fiets in het algemeen en de fatbike in het bijzonder neemt het aantal fietsongelukken sterk toe.

Bent u als fietser aangereden door een auto of een andere fietser? Op deze pagina leest u wat u dan kunt doen en waar u recht op heeft.

Wat te doen bij een fietsongeluk?

Bent u als fietser aangereden? In Nederland wordt u dan extra goed beschermd door de wetgever. Is de andere persoon aansprakelijk, dan kunt u kosteloos een letselschade jurist van een letselschadebureau inschakelen. Maar deze letselschade specialist heeft wel informatie van u nodig. Daarom is het verstandig om een aantal zaken op orde te hebben.

Ten eerste adviseren wij u om nadat u als fietser aangereden bent, een schadeformulier in te vullen. Met een schade aanrijdingsformulier kunt u namelijk de toedracht van het verkeersongeluk bewijzen. Zo kunt op het schadeformulier aangeven wat er precies is gebeurd. U kunt dit zelf tekenen door een situatieschets te maken. Wist u dat een door partijen ingevuld en ondertekend schadeformulier een dwingend bewijsmiddel is? Dit betekent dat de inhoud van het aanrijdingsformulier dan tussen partijen vast staat.

Naast het invullen van een schadeformulier is het van belang dat u aan kunt tonen dat de tegenpartij schuldig is. Dit speelt als de tegenpartij ontkent schuldig te zijn bij de aanrijding. Het is daarom van belang dat u goede getuigen vindt van het ongeluk. Deze kunnen indien nodig uw lezing van de aanrijding bevestigen.

Er ontstaat nog al eens discussie met de verzekeraar over de gevolgen die een fietsongeluk voor u hebben. Dit doet zich met name voor als u whiplashklachten aan een aanrijding over hebt gehouden. Whiplashklachten zijn met name nekklachten, schouderklachten en concentratieproblemen. Dit worden ook wel niet objectiveerbare klachten genoemd omdat ze met het oog niet te zien zijn. Daarom is het belangrijk dat u na het fietsongeluk altijd een arts consulteert en aangeeft welke klachten u als gevolg van het ongeluk ervaart.

Letselschade verhalen na een fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden, dan is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de situatie dat u aangereden bent door een auto of een andere fietser. In het laatste geval is er alleen recht op schadevergoeding als de tegenpartij schuldig is, bijvoorbeeld omdat u geen voorrang kreeg van een fietser die van links komt.

In Nederland worden fietsers en voetgangers extra goed beschermd tegen letselschade als gevolg van een ongeluk. Dit komt omdat deze verkeersdeelnemers gezien worden als kwetsbare verkeersdeelnemers. Wordt een fietser of voetganger aangereden door een auto of ander motorvoertuig, dan is de kans op letsel immers groot.

De bescherming van fietsers en voetgangers tegen letselschade is opgenomen in de wet en wel in artikel 185 Wegenverkeerswet. Op grond van deze wettelijke bepaling is een motorvoertuig altijd aansprakelijk voor schade die het motorvoertuig veroorzaakt bij fietsers en voetgangers.

Geeft een fietser dus geen voorrang aan een auto, dan moet de bestuurder van de auto toch tenminste een deel van de schade van de fietser vergoeden. Kort samengevat ziet de regeling van artikel 185 Wegenverkeerswet er als volgt uit:

  • U wordt als fietser aangereden door de schuld van het motorvoertuig: uw letselschade wordt volledig vergoed, dit geldt voor zowel de materiĆ«le schade als het smartengeld
  • Als fietser maakt u zelf een verkeersfout. Dit omdat u door rood licht rijdt of geen voorrang verleend. Ten minste 50% van de letselschade wordt dan vergoed. Dit is alleen anders als het motorvoertuig aantoont dat er overmacht in het spel is
  • In het geval uw kind tot 14 jaar aangereden wordt door een motorvoertuig wordt altijd 100% van de letselschade vergoed

Soms heeft een ongeluk dermate ernstige gevolgen voor een fietser of voetganger, dat het niet redelijk is dat slechts 50% van de letselschade wordt vergoed. Dit ondanks het feit dat de fietser zelf een verkeersfout gemaakt heeft. In deze situatie kan er aanspraak gemaakt worden op de billijkheidscorrectie. Deze houdt in dat toch een hoger percentage van de schade vergoed dient te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ernstig letsel en als de fietser geen verzekering heeft waar hij zelf een beroep op kan doen.

Als fietser wordt u dus goed beschermd in het verkeer. U heeft recht op kosteloze hulp van een letselschade bureau en wordt u aangereden door een motorvoertuig dan is er bijna altijd recht op schadevergoeding.


Dit is een commerciƫle partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren