Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum naar koploper Sparta Nijkerk

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij Sparta Nijkerk, de koploper van de Hoofdklasse B die bij winst een flinke stap richting de titel kan zetten. De Veluwenaren hebben echter de laatste weken laten zien dat ze ook kwetsbaar kunnen zijn.

“Kansen hebben we altijd. Sparta heeft een goede ploeg, maar staat ook flink onder druk,” kijkt Berkum-verdediger Jorben Nieuwenhuis vooruit. “Wij kunnen vrijuit voetballen en het seizoen mooi afsluiten. We kunnen zelfs beslissend zijn voor de titel als we daarbij een kampioenskandidaat kunnen dwarsbomen.”

Averij

Sparta kwam half maart bovenaan de ranglijst, maar liep averij op toen de ploeg van trainer Eric Speelziek tegen DETO Twenterand niet verder kwam dan 1-1. Daarna gingen de Veluwenaren bovendien in de halve finale van de Districtsbeker Oost met 3-1 onderuit bij DUNO, zodat er zand in de Sparta-machine leek te zijn gekomen.

Afgelopen zaterdag pakten de Spartanen de koppositie terug, al ging dat zeker niet van een leien dakje. Sparta won met 3-4 bij hekkensluiter SVZW, maar moest daar echt alles uit de kast halen. Sparta kwam door een eigen doelpunt van een SVZW-verdediger op 0-1, maar SVZW boog dat nog vóór rust om in een 2-1 voorsprong. In de tweede helft bracht Janic Makizodila de Spartanen weer langszij maar toen SVZW een kwartier voor tijd op 3-2 kwam was duur puntenverlies voor Sparta akelig dichtbij. In de 90e minuut maakte Jesse Buitenhuis er echter 3-3 van en ver in blessuretijd ging Sparta door een penalty van Justin van Groen zelfs met de winst aan de haal. Voor SVZW viel daardoor het doek, de Wierdenaren zijn nu zeker van degradatie.

Razendsnel

Berkum bewaart slechte herinneringen aan de thuiswedstrijd tegen Sparta Nijkerk, want in september gingen de Zwollenaren met liefst 1-4 onderuit tegen Sparta. Berkum werd toen aan alle kanten voorbijgelopen door de razendsnel schakelende bezoekers, waarbij Makizodila met een hattrick een hoofdrol voor zich opeiste.

Berkum is inmiddels al enkele weken veilig en afgelopen zaterdag zette de ploeg van trainer Raymond Schuurman streekgenoot WHC met 2-1 aan de kant. Berkum kwam, ondanks het gemis van een groot aantal basisspelers, al snel op voorsprong toen Jason Huisman een penalty benutte en even later werd het 2-0 omdat bij WHC de bal in eigen doel werd gewerkt. Een minuut of 10 vóór rust moest Berkum met 10 man verder en dat was voor de bezoekers het sein om alles op de aanval te gooien. De Zwolse verdediging hield echter redelijk gemakkelijk stand en Berkum leek bij uitvallen dichter bij een derde doelpunt te zijn dan bij een tegengoal. Die viel drie minuten voor het slot alsnog, maar dat was veel te laat om nog zoden aan de dijk te zetten voor het in de gevarenzone verkerende WHC.

Berkum staat nu zevende in de Hoofdklasse B en kan de strijd tegen de koploper zonder druk in gaan. Voor Sparta staat er heel wat meer op het spel. Met nog twee duels te gaan lonkt de titel voor de Veluwenaren, maar er hijgen op korte afstand liefst drie concurrenten in hun nek. De wedstrijd Sparta Nijkerk-Berkum wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Raymond Meilink uit Enter, die op Sportpark De Ebbenhorst aan de Nachtegaalsteeg in Nijkerk om half drie af laat trappen.