Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJsbeelden Festival stevent af op bezoekersrecord

Zwolle – Met nog 4 weken te gaan stevent het IJsbeelden Festival in Zwolle af op een bezoekersrecord. Vorig jaar trok het winterevenement 102.000 betalende bezoekers. Op dit moment loopt de organisatie voor op dat schema. Met de voorjaarsvakantie noord-midden en zuid nog voor de boeg is er alle reden om aan te nemen dat het record van vorig jaar overtroffen gaat worden.

Broekaart, organisator van het IJsbeelden Festival is zeer enthousiast over de bezoekersaantallen tot nu toe. “Het lukt steeds beter om van het IJsbeelden Festival een landelijk evenement te maken met dito uitstraling.” Ook het aantal buitenlandse bezoekers neemt elk jaar toe. De bezoekers komen uit Duitsland, Polen en andere Oostbloklanden maar “We zien ook een duidelijke stijging van de toeristen die Nederland bezoeken en dan het IJsbeelden festival even meepikken”, aldus Broekaart.

© RTV Focus – Mischa Oordijk. De industriële revolutie is in volle gang. Stap in de stoom locomotief en ontmoet de grote uitvinders van de tijd zoals, James Watt (stoom machine)

Zwolle

De stad Zwolle heeft ruim kunnen meeprofiteren van de bezoekersaantallen van het IJsbeelden Festival tot nu toe. De Amerikaanse bus die al vanaf 14 december rondrijdt om de bezoekers van het IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad en het station te brengen wordt zeer veel gebruikt.

Veel belangrijker dan het wel of niet halen van een bezoekersrecord vindt Broekaart de enthousiaste reacties van de bezoekers. Google-review kent op dit moment 4.4 sterren toe aan het evenement op een schaal van 5. Niet eerder wist het evenement zo’n hoge score te realiseren. Het streven van de organisatie om jaarlijks de lat hoger te leggen werpt zijn vruchten af. Het evenement is dit jaar in vierkante meters groter geworden, de lange wachtrijen van vroeger behoren met de tijdsloten van dit jaar tot het verleden, het thema R-IJS DOOR DE TIJD spreekt tot de verbeelding.

© RTV Focus – Mischa Oordijk. Zie daar, een weerloze vrouw op de brandstapel.

IJsbeelden Festival

Het IJsbeelden Festival staat nog tot 2022 in Zwolle. Als de plannen doorgaan en de IJsselhallen wordt in 2023 afgebroken dan is er op de huidige locatie, parkeerterrein van de IJsselhallen, geen plek meer.
Broekaart daarover: “Ik moet op tijd anticiperen op de plannen die er liggen. Wil de stad Zwolle het IJsbeelden Festival ook in de toekomst behouden dan moet er op tijd geschakeld worden. Uit ervaring weet ik dat een gemeente een ander prioriteitstelling heeft waarbij tijd, risico en toekomstperspectief van de ondernemer te laat kan worden meegewogen. De financiële inspanning om het IJsbeelden festival te realiseren noodzaakt mij om op tijd over de toekomst na te denken en stappen te nemen.”

© RTV Focus – Mischa Oordijk

Het IJsbeelden Festival is nog open tot 1 maart. Buiten de vakantie om is het festival op maandag gesloten. In de voorjaarsvakantie is het evenement alle dagen open.

© RTV Focus – Mischa Oordijk

Gerelateerde artikelen

Back to top button