112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hulpdiensten kregen in juli meer dan 20 meldingen van buitenbrand in Zwolle

Meer dan 20 meldingen binnen Zwolle in de maand juli

Zwolle – De brandweer moet fors vaker uitrukken voor een buitenbrand door de aanhoudende warmte. In de maand juli alleen al zo’n 1150 keer, ruim zes keer vaker dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit gegevens van alarmeringen.nl.  Binnen de gemeente Zwolle gaat het om iets meer dan 20 meldingen in de afgelopen 27 dagen.

De meeste meldingen van natuurbrand dit jaar komen van de Oldebroekse Heide op de Veluwe. Daar woede onlangs nog een grote heidebrand op het Defensieterrein. Deze brand was vanuit Zwolle goed te zien.

Foto: ©Peter Denekamp
Foto: ©Peter Denekamp – Brand Defensieterrein Oldebroek vanaf de Schellerdijk

Het is al weken behoorlijk heet in Nederland. Doordat er nauwelijks regen is gevallen in de afgelopen periode is de natuur kurkdroog. De brandweer is daarom extra alert en waakzaam op bos- en heidebranden. Op diverse punten worden metingen in de natuur verricht en er vindt luchtsurveillance plaats. In geval van een natuurbrand rukt de brandweer met extra materieel en mankracht uit.

70% van alle natuurbranden is het gevolg van (onzorgvuldig) menselijk handelen. Brandweer.nl

Preventie

Vanwege de aanhoudende droogte zijn er op veel plekken in de regio borden geplaatst om brand te voorkomen. Open vuur en BBQ-en is bijvoorbeeld verboden bij de Agnietenplas. Ook mogen de onlangs geopende vuurplaatsen bij de Milligerplas niet gebruikt worden.


Voorkom natuurbrand: wat kun je doen?

  • Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit.
  • Let op of er misschien een rookverbod geldt.
  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
  • Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
  • Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
  • Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
Foto: ©Peter Denekamp –  BBQ-en  op kurkdroge ondergrond

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button