KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Dit zijn de nieuwe Fellows van Collectie Overijssel

Zwolle – Dit jaar biedt Collectie Overijssel voor het eerst fellowships (onderzoeksbeurzen) aan. Deze beurzen bieden onderzoekers de tijd om ongestoord onderzoekservaring op te doen en een netwerk op te bouwen. De onderzoeken zijn gericht op het verrijken van de kennis over de collecties die men bij Collectie Overijssel bewaard, in het belang van een goede dienstverlening aan het publiek. Met veel plezier stellen zij haar twee nieuwe fellows aan je voor!

Collectie Overijssel is ontzettend blij met de start van twee nieuwe fellows: Edda Frankot en Marit Feld. Zij gaan de komende zes maanden aan de slag met hun onderzoek. Ze schrijven zo mee aan een stukje Overijsselse geschiedenis. In dit artikel stelt Collectie Overijssel ze persoonlijk aan je voor en vertelt ze meer over hun onderzoek. Zij kijken uit naar de resultaten!

Edda Frankot

Onderzoek Statenresoluties 1528-1795

Edda heeft jaren aan binnen- en buitenlandse universiteiten gewerkt als docent en onderzoeker. Zo heeft ze meegewerkt aan diverse digitaliseringsprojecten van middeleeuwse en vroegmoderne bronnen. Dit zijn bijvoorbeeld de middeleeuwse stadsboeken van Aberdeen, de getuigenverklaringen van protestanten na de katholieke Ierse opstand van 1641 (The 1641 Depositions) en het Digestum Vetus uit Kampen. “De afgelopen jaren heb ik veel gebruik gemaakt van de middeleeuwse archieven van Kampen, onder andere voor een boek over verbanningen uit Kampen. Ik ben recentelijk ook begonnen met die van Deventer voor een onderzoek naar de connecties van de IJsselsteden met Noorwegen.”

Tot eind juli was ze werkzaam als docent aan de Nord universiteit in Bodø (Noorwegen), maar ze woont sinds juni 2022 weer in Nederland. “Sindsdien ben ik op zoek naar werk in aan geschiedenis verwante sectoren. Het fellowship bij Collectie Overijssel sluit perfect aan bij mijn vaardigheden in paleografie en mijn interesse in Overijsselse geschiedenis.”

De komende zes maanden gaat Edda aan de slag met de Statenresoluties van Overijssel 1528-1795. Deze resoluties zijn beschikbaar in verschillende reeksen: die van elk van de drie steden (Deventer, Kampen en Zwolle), die van de Ridderschap en die van de Staten (Ridderschap en Steden). Het doel van het onderzoek is om te kijken in hoeverre de verschillende versies van deze resoluties overeenkomen. En welke reeks bezoekers het best kunnen raadplegen op zoek naar resoluties uit een bepaalde periode. “Ik heb er veel zin in de Statenresoluties beter te leren kennen en deze voor Collectie Overijssel en diens bezoekers uitgebreider te ontsluiten!”

Marit Feld

Ondezoek Ankersmit

Marit heeft Zuid- en Zuidoost-Aziëstudies en Kunst- en cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Naast deze studies zat ze niet stil en liep stage bij de afdeling collectiebeheer van ARTIS in Amsterdam en bij museum Villa Mondriaan in Winterswijk, waar ze werkzaam was als junior-directeur Educatie.

“Ik droom ervan om in de toekomst als conservator in een museum aan de slag te gaan. Voor die tijd zou ik graag een PhD schrijven.” Om inspiratie op te doen voor een toekomstig promotieonderzoek, houdt ze zich bezig met verschillende onderzoeksprojecten. De komende maanden gaat ze zich verdiepen in het archief van de familie Ankersmit. In de negentiende eeuw opende deze familie een textielfabriek in Deventer waar onder andere imitatiebatik werd geproduceerd.

In de koloniale periode vond de Indonesische batik techniek, waarbij met behulp van was en verf een patroon wordt aangebracht op textiel, zijn weg naar Nederland, waar het productieproces werd geïndustrialiseerd. De resulterende imitatiebatik werd vervolgens naar West-Afrika verscheept, waar men een grote afzetmarkt voor de kleurrijke stoffen vond. “Tijdens mijn fellowship zal ik op zoek gaan naar de verborgen pareltjes in het Ankersmit archief en uitzoeken vanuit welke verschillende invalshoeken de aanwezige documenten benaderd kunnen worden.”

Ga voor meer informatie over onze fellowships naar de pagina Fellowships. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over onze fellows en het verloop van hun onderzoeken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg de socialmediakanalen!

Bron
collectie overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button