KamperpoortKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hotel Wijnberg Zwolle staat weer overeind; in houten latten

Zwolle – Hotel Wijnberg aan de Veemarkt in Zwolle was ooit het thuis van Selma Wijnberg. De Nederlandse Holocaustoverlevende groeide daar op met haar ouders en keerde na de oorlog terug naar het hotel samen met haar nieuwe man. Later emigreerden ze naar Canada omdat ze zich niet meer thuis voelden in Nederland.

Van het hotel is niks meer te zien. Het pand werd nog niet zo lang geleden, in 2017, gesloopt. Maar nu staat er op het braakliggende terrein een folly. Een houten skelet die een beetje de contouren van het hotel weergeeft. Bordjes in het gras geven aan waar je staat. Op de plek van de oude cafĆ©zaal van het hotel, de keuken of bijvoorbeeld de trap naar de hotelkamers van het voormalige hotel. Op de bordjes staat ook een betekenis van het begrip ’thuis’ zoals die door de bewoners van de huidige bewoner van de buurt Kamperpoort wordt ervaren. De buurt waarin dus ooit hotel Wijnberg stond.

Folly

De folly is een project van beeldend kunstenaar Corine Aalvanger en theatermaker Christof Henken. Ze wilden daarmee niet alleen de herinnering aan de familie Wijnberg levend houden, maar ook verbeelden wat voor een Kamperpoorter echt thuis is. Daar deden ze de afgelopen maanden onderzoek naar. Voor sommigen is thuis gelijk aan de gehele wijk, terwijl anderen pas een gevoel van thuis ervaren zodra ze hun huis binnenstappen. En zo staat er op de bordjes bijvoorbeeld ‘gezelligheid’ als woord dat past bij thuis maar ook ‘Veiligheid’ en ‘Verbondenheid staat voor het ’thuis’ van de Kamperpoorter.

Naast de bordjes zijn zijn ook archieffoto’s van de familie Wijnberg aanwezig, waardoor het verhaal van thuisgevoel en migratie een tastbare vorm krijgt.

Thuis voor Selma Wijnberg? Nadat Selma met haar man de Poolse Jood Chauim Engel na de oorlog als overlevenden terugkeerden van het vernietigingskamp Sobibor werden ze als Joden niet echt vriendelijk ontvangen door de Nederlanders. Ze had moeite om haar leven in Nederland weer op te pakken. Ze voelde zich niet welkom en kreeg te maken met veel pijnlijke herinneringen en traumaā€™s. In 1957 besloot ze samen met haar man, Chaim Engel, naar de Verenigde Staten te emigreren om een nieuw leven op te bouwen en een plek te vinden waar ze zich veiliger en meer geaccepteerd voelde. Een nieuw thuis. Het hotel Wijnberg had een belangrijke rol gespeeld in de Joodse gemeenschap van Zwolle, maar na de oorlog en de emigratie van Selma Wijnberg, verloor het zijn oorspronkelijke functie. In 2017 werd het pand gesloopt. Pogingen om er een Joods museum van te maken zijn niet gelukt.Ā  Wel heeft de op 92-jarige leeftijd overleden Selma Wijnberg een permanente tentoonstelling gekregen in de Joodse Synagoge in Zwolle

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren