‘Hier bloeien smaken en mensen op’ – Saeed opent deuren aan Burgemeester Drijbersingel
Zwolle – Donderdagmiddag is het wereldrestaurant Saeed officieel geopend aan de Burgemeester Drijbersingel in Zwolle. Hier kunnen bezoekers met uitzicht op de Peperbus een culinaire wereldreis maken. Van Syrische fatayer tot Pakistaanse specialiteiten, met een warm welkom van de Eritrese gastvrouw.
Het restaurant is echter meer dan alleen een plek om te eten. Het is een ontwikkelplek voor statushouders, waar zij werkervaring opdoen, hun verhalen delen en een stap zetten richting sociale en economische zelfredzaamheid. “We willen hen helpen een sociaal netwerk op te bouwen, zodat ze minder afhankelijk zijn van instanties,” legt initiatiefnemer Evianne Beijeman uit. “En dat we als dat mogelijk is helpen om inkomsten te genereren, zodat ze uit de uitkering komen. Onze wereldkeuken is een heel mooi middel om werkervaring op te doen en om mensen met elkaar in verbinding te brengen.”
Van de Esdoornstraat naar een groter podium
Saeed begon in de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat in Dieze, waar een tiental ‘wereldvrouwen’ samenwerkten. Ze verzorgden catering en lunch, maar het team wilde meer mensen bereiken. Dankzij onder andere een crowdfundingactie hebben zij nu een grotere locatie met een professionele keuken en een sfeervol ingericht lunchcafé aan de Burgemeester Drijbersingel. Restaurantbezoekers kunnen op de nieuwe locatie genieten van Afrikaanse, Midden-Oosterse en Perzische specialiteiten tot Nederlandse klassiekers met een twist.
Het doel van Saeed voor de nieuwe locatie is duidelijk: een goedlopend lunchcafé waar statushouders zich kunnen ontwikkelen, bezoekers zich welkom voelen en waar ruimte is voor startende ondernemers en evenementen. “Het is onze droom om een plek te zijn waar mensen tot bloei kunnen komen.” aldus Beijeman.
Springplank voor ondernemers
Saeed is daarmee een platform voor statushouders die dromen van een eigen horecabedrijf. De orgaisatie helpt hen om obstakels zoals financiering, vergunningen en taalbarrières te overwinnen.
Een van de deelnemers is Niveen, die gespecialiseerd is in prachtige en smaakvolle taarten, Arabische hapjes en internationale gerechten met haar eigen twist. Met ervaring bij bakkerij Bakken met Niels en zelfstudie via online cursussen, komt ze via Saeed steeds verder in haar zelfredzaamheid in Nederland. Ze biedt catering en verjaardagstaarten aan en promoot haar werk via haar Instagram-account.
Sobia uit Pakistan
Ook Sobia, afkomstig uit Pakistan, zul je regelmatig treffen in de keuken van Saeed. Met haar bedrijf Sobia Desi Delights brengt ze al bijna drie jaar de smaken van de Pakistaanse en Afghaanse keuken naar Zwolle. Van geurige biryani tot sappige kebabs en kleurrijke salades, Sobia’s gerechten komen uit de rijke Desi-cultuur. Naast catering verzorgt ze workshops en biedt ze de mogelijkheid om diners bij Saeed te organiseren. Sobia is een aantal jaren geleden vanuit Pakistan naar Nederland gekomen. Daar haalde ze haar M.B.A. in de Human Resource Management en werkte ze o.a. voor een bank en het Rode Kruis.
Dit bericht op Instagram bekijken