Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerStudio Stadkamer GemistVoorpagina

Het leven ligt op straat: Joop van Ommen

Een boek waar de stad over gaat praten


Zwolle – “Als je een biografie over me gaat schrijven dan ga ik binnenkort dood. En dat wil ik nog lang niet.” Dat zei Joop van Ommen toen hij hoorde over het voorstel om Anton Cramer een boek over hem te laten schrijven. Gelukkig voor Joop – en de stad Zwolle – was dat ook helemaal niet het plan van Anton. Wel wilde hij een boek schrijven over het bijzondere leven van de oprichter van de Herberg. “Ik wilde op zoek naar de drijfveren van Joop. Waarom ijsbeert iemand midden in de nacht heen en weer tussen een koffiezetapparaat en een aantal daklozen, die verder door iedereen in de steek gelaten waren?” Joop en Anton waren samen te gast in Studio Stadkamer om over het boek te vertellen dat op 30 november officieel gepresenteerd wordt.

Studio Stadkamer is het lunchprogramma van Radio Focus. Het wordt iedere dinsdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – live opgenomen in het huiskamercafé van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.
Joop van Ommen en Anton Cramer vertelden in Studio Stadkamer over het boek ‘Het leven ligt op Straat’ ©RTV Focus

Een biografie werd het dus niet. Wel een boek vol verhalen over de drijfveren van Joop. ‘Het leven ligt op straat’ kijkt in de verhalen terug naar het verleden, naar het heden en vooruit naar de toekomst. Samen vertellen ze het verhaal van de bijzondere Zwollenaar. Zelf geboren in een gezin dat armoede van dichtbij beleefde, toch gaat Joop veel verder dan dat die achtergrond zou rechtvaardigen. Hij is niet alleen betrokken bij de dak- en thuislozen maar leeft er voor.

Anton ging op zoek naar de drijfveren van Joop. Waarom deed hij wat hij deed voor de dak- en thuislozen in Zwolle. ©RTV Focus

Dat Joop daarbij zéér regelmatig tegen de haren van de politici en bestuurders instreek nam hij op de koop toe. Hij had simpelweg niets met de regels en regeltjes die de dames en heren op het stadskantoor probeerde te handhaven. Zijn motto ‘Niemand slaapt op straat!’ was de enige regel die voor hem gold. En dat gold op zondagavond of zaterdagnacht, net zo als doordeweeks.

Gelukkig kende ik ook een aantal mensen bij de gemeente die ik bij nacht en ontij kon bellen als er wat was. Daklozen leven immers niet bij de klok van een gemeentebestuur. Maar die mensen zitten er nu niet meer!! Joop van Ommen, over de tegenwerking die hij vaak ondervond vanuit het stadhuis.

Het boek op wordt op 30 november officieel gepresenteerd. Arie Slob, minister van Onderwijs, biedt dan het eerste exemplaar aan aan Joyce, de vrouw van Joop. Daarnaast schreef Slob ook het voorwoord in het boek.
De presentatie wordt aan elkaar gepraat door Nelleke Vedelaar, één van de personen uit het Zwolse gemeentebestuur waar Joop altijd een goede band mee heeft gehad.

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button