EconomieNieuws uit ZwolleRadioVoorpagina

Het is één minuut óver twaalf

Event-ondernemers uiten zorgen over verdwijnen IJsselhallen

Zwolle – “Het is al één minuut óver twaalf,” dat zei Wim ten Hove over het bericht dat de IJsselhallen definitief uit Zwolle gaan verdwijnen. Ten Hove is als eigenaar van PBN Music & Events regelmatig te vinden in het complex. Eind vorig jaar organiseerde hij er nog twee enorme personeelsfeesten. De hal is qua grootte en mogelijkheden uniek voor deze regio en hoort bij de bruisende stad die Zwolle wil zijn. Met het verdwijnen van de hal gaat op op dat vlak enorm veel kennis en ervaring verloren, aldus Ten Hove. Zijn collega-ondernemer Akim Bwefar sloot zich op Facebook in stevige bewoordingen aan bij die stelling. Volgens beide ondernemers had de volgorde andersom gemoeten: eerst een nieuwe hal en dan pas praten over sluiten van het huidige complex.

Wim ten Hove – eigenaar van PBN Music and Events, één van de belangrijkste evenementenbureaus in Zwolle – was telefonisch te gast in Studio Stadkamer, het lunchprogramma op Radio Focus.

Dat de IJsselhallen op den duur zouden sluiten was allang bekend. Het contract met de huidige exploitant Libéma loopt af op 1 januari 2024. De locatie van de oude veemarkt staat ook al heel lang op de lijst om opgevuld te worden met honderden woningen. Het is de laatste grote binnenstedelijke plek in Zwolle waar dat nog kan. En dat de IJsselhallen op het eind van hun levensduur zijn, is ook iedereen van overtuigd. Toch ontstond er deze week enorme reuring in de stad  toen het bericht kwam dat de hallen zouden sluiten.

Onder andere Carp – een beurs met meer dan 20.000 bezoekers van over de hele wereld – heeft al laten weten te verhuizen naar de Brabanthallen in Den Bosch. © RTV Focus – Matthijs van Os

Exploitant Libema – die enorm geraakt wordt door de Corona-crisis – liet al doorschemeren dat ze per direct een aantal grote evenementen zal verplaatsen naar andere locaties.  In de Stentor vertelde Mick Paine dat zijn Carp – een karperbeurs met meer dan 20.000 bezoekers al direct volgend jaar zal verkassen naar de Brabanthallen in Den Bosch. De beurs verlaat daarmee na 24 (!!) jaar Zwolle. De Brabanthallen (net als de IJsselhallen ooit de plek van een grote veemarkt) worden ook geëxploiteerd door Libéma.  Het lijkt er op neer te komen dat de IJsselhallen al voor de einddatum van het lopende contract dus leeg komen te staan. En daarmee verdwijnt er heel veel kennis en ervaring op het vlak van grote evenementen uit Zwolle. voor ondernemers als Ten Hove en Bwefar zijn de IJsselhallen namelijk veel meer dan alleen een locatie. De mensen die daar werken weten waar ze het over hebben. Ze verstaan hun vak en maken het zo mogelijk om die grote evenementen goed te laten verlopen.

één over twaalf

Zwolle wil graag een bruisende stad en Regio zijn, aldus Ten Hove. Daar hoort een goede en grote evenementenlocatie bij. Bijvoorbeeld zoiets als de Afashal in Amsterdam. Maar die ontwikkel en bouw je niet ‘even’daar heb je jaren voor nodig. Het is dan ook al één óver twaalf, als we nog een vervanger voor de IJsselhallen willen gaan ontwikkelen.

 

… Je exploiteert in Zwolle niet even een evenementenlocatie, Daar gaat jaren aan investeren in de regio en je nek uit steken aan vooraf. Jaren die ik in de IJsselhallen voorbij heb zien komen en de ontwikkelingen van dichtbij mee heb mogen maken. Jaren waarin een veemarkthal zich ontwikkelde tot een locatie waar evenementen plaatsvinden waar de beleidsmakers waarschijnlijk geen idee van hebben. En veel inwoners van Zwolle ook niet. De IJsselhallen zijn meer dan een regionale stinkhal waar de handwerkbeurs plaatsvind en waar we vroeger sportten. … Akim Bwefar, op Facebook over onder andere het sluiten van de IJsselhallen.

Politiek

Wethouder Ed Anker sprak in de aankondiging van een enorme kans voor de stad Zwolle. Als je puur naar de woningmarkt kijkt is dat natuurlijk ook zo. Maar onder andere D66 heeft al zijn zorgen geuit en wil in debat met het college over de gang van zaken. Ook op social media wordt er met verbazing gereageerd op de volgorde van plannen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button