Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerVoorpaginaZorg & Welzijn

Herstelteam Zwolle: samenwerken voor kwetsbare inwoners

Nu nog alleen in Dieze-Oost en Assendorp

Zwolle – Zorg-instanties zijn er genoeg in Zwolle, denk aan het RIBW, Dimence, het Sociaal Wijk Team of ervaringsdeskundigen platform Stichting Focus. Toch blijft het altijd lastig om de juiste zorg op de juiste plek te geven. Voor een gedeelte komt dat doordat de verschillende instanties elkaar wel kennen, maar niet echt samenwerken. Een ander probleem is dat hulpverleners heel vaak direct in oplossingen en/of middelen denken. Voor zorgvragers is dat vaak al een stap te snel. In de pilot ‘Herstelteam’ gaat het anders.

Alexa Schasfoort (RIBW Overijssel) en Anja van der Pennen (Sociaal Wijk Team) waren te gast in Studio Stadkamer van Radio Focus. Iedere dinsdag, woensdag en vrijdag – tussen 12 en 14 uur – wordt dit lunchprogramma live opgenomen in de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

interview: Martin van der Hooft

De pilot ‘Herstelteam’ loopt nu al een tijdje in de wijken Dieze-Oost en Assendorp. Bij succes van de pilot wordt dit model waarschijnlijk over heel Zwolle uitgerold. Het Herstelteam bestaat uit medewerkers van het SWT, RIBW Overijssel, Dimence, Travers en Stichting Focus. Het bijzondere is dat er binnen het team nauw wordt samengewerkt door deze zeer verschillende instanties. En – nog belangrijker voor zorgvragers – er wordt uitgegaan van de zorgvraag en niet van het zorgaanbod. Dat wordt in de pilot ‘Herstelgerichte Visie’ genoemd. De ambitie van de hulpvrager is daarbij steeds het uitgangspunt. Juist hierin is de rol van ervaringsdeskundigen-platform Stichting Focus heel belangrijk. Zij fluiten met enige regelmaat de professionele hulpverleners terug.

Hoe bereik je de ‘onzichtbare’ hulpvrager

Een groot voordeel van het Herstelteam is ook dat hulpvragers steeds maar met één iemand aan tafel zit en maar één keer het verhaal hoeft uit te leggen. Door de samenwerking met bijvoorbeeld huisartsen en wijkagenten en Travers lukt het ook steeds beter om de ‘niet-zichtbare’ hulpvragers te bereiken. Alleen in Dieze Oost al wordt geschat dat er zo’n 200 onzichtbare hulpvragers zijn.  Om deze groep nog beter te kunnen bereiken zoekt het Herstelteam ook contact met buurtbewoners. Zij zien vaak veel sneller de signalen – een brievenbus die niet wordt geleegd, gordijnen die de hele dag of week gesloten blijven, etc.   – die kunnen duiden op problemen bij hun buurtgenoten. Het team probeert dan ook zo laagdrempelig mogelijk bereikbaar te zijn. Binnenkort komt er een flyer uit met meer informatie over het Herstelteam.

Pilot

Het Herstelteam is nu nog een pilot. De verschillende disciplines hebben de afgelopen tijd aan elkaar kunnen (en moeten) wennen. Een stuurgroep – waar ook de gemeente bij betrokken is – gaat beoordelen of de pilot wordt omgezet naar een standaardmanier van werken. Anja en Alexa zijn in ieder geval al heel positief over deze manier van werken.

 

Contact

Het Herstelteam is op dit moment nog het makkelijkst bereikbaar via het Sociaal Wijk Team via  deze link  of door op het open spreekuur binnen te lopen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button