PodcastsVoorpagina

Herman Sieben over Papua, Bonaire en de IJssel bij Zwolle

Eerste podcast bij RTV Focus Zwolle

Zwolle – De wekker gaat ’s morgens, je staat op en smeert je bammetjes, kust je partner en vertrekt naar je werk. Zie hier de praktijk voor heel veel Zwollenaren. Niets mis mee natuurlijk maar voor Herman Sieben gaat het heel vaak niet op. Deze bijzondere – mogen we toch wel constateren – Zwollenaar was de afgelopen jaren actief in de Zwolse gemeenteraad, directeur van de Nationale Parken op Bonaire, ambassadeur voor de IJssel bij Staatsbosbeheer en de afgelopen maand werkzaam als trainer van natuurgidsen op Papua. Reden genoeg dus om hem – nu hij weer in Zwolle is – eens uit te nodigen in de studio van Radio Focus.

interview en montage: Martin van der Hooft

Het gesprek met Herman is de eerste podcast die we speciaal voor RTV Focus maakten. We spreken met hem over zijn werk op Papua. Hij is daar – als vrijwilliger – heen geweest om een trainingsprogramma op te zetten voor lokale natuurgidsen. Die gidsen hebben natuurlijk heel veel kennis van de natuur op het één na grootste eiland ter wereld. Maar hoe zorg je nu dat het toerisme duurzaam is? Hoe begeleid je als gids – die niet eens Engels spreekt – de toeristen die naar je eiland komen? En wat is dat eigenlijk, Ecotoerisme? Ook de vraag of je überhaupt wel toeristen moet aanmoedigen om naar het kwetsbare regenwoud te komen komt aan bod.

Duurzaamheid gaat veel verder dan alleen natuurbehoud. Een belangrijk onderdeel is het zogenaamde Community-training. foto: Herman Sieben
Wat is een podcast?
Bij de traditionele Radio en TV moet je als consument maar afwachten wat er op het moment dat jij wilt gaan kijken of luisteren op de Radio of TV is. Heb je pech dan is er niets interessant op.
Tegelijkertijd leven we steeds meer in een 24/7 economie. Met als gevolg een heel ander dagritme. De TV is daar op ingesprongen met zenders als Netflix: niet meer kijken wanneer een serie er op is. Maar kijken wanneer het jou uitkomt.
Bij de Radio kennen we ook zoiets en dan noemen we het een Podcast. Niet op de radio op een moment dat het jou niet uitkomt. Maar online beschikbaar op het moment dat jij het wil beluisteren.

Een bijkomend voordeel – althans voor sommigen – is dat je je als zender daardoor niet meer hoeft te houden aan de steeds snellere formats van TV en Radio. We kunnen in het gesprek gewoon de diepte in en ook die vervolgvraag stellen.

Soms vormen meerdere podcasts een serie, maar ook losse gesprekken – vinden een plek op onze nieuwe podcast-pagina. Soms gaan ze over actuele zaken, soms over minder actuele zaken. Maar altijd zijn het onderwerpen waarvan wij denken dat het de moeite is om ze met jullie te delen.
Podcasts komen dan ook niet in plaats van de oude vertrouwde radio maar ernaast.
24/7 beschikbaar op het moment dat jij het wilt. Gewoon op dé Stadszender van Zwolle: RTV Focus.

850 verschillende vogelsoorten kent Papua, Maar liefst 350 daarvan komen alleen voor op dit bijzondere eiland. foto: Herman Sieben

Toeristen nodig om natuur te beschermen

Sieben werd benaderd door een vogelreisorganisatie uit Indonesië juist vanwege zijn ervaringen op Bonaire. Hij was daar twee jaar directeur van de Nationale Parken. En als toerisme en natuurbescherming ergens samenvallen is het wel in het Caribische gebied. “Om de natuur te beschermen, heb je de toeristen gewoon nodig. En ja, dat is best dubbel. Want om er te komen moet je het vliegtuig nemen. En de uitstoot van CO2 breekt juist het kwetsbare koraalrif dat je wilt beschermen af.”

Containerbegrip

Ook in Nederland is er steeds meer zogenaamd Ecotoerisme. “Het is wel een containerbegrip. Bouw een lodge, zet er ‘eco’ voor en je bent een ‘verantwoorde’ bestemming lijkt het soms wel. Vaak is het niet meer dan een marketingterm,” aldus Sieben. Wat hij daarvan vindt hoor je dus allemaal in deze podcast.

Aan het eind constateren we dat we nog lang niet uitgepraat zijn. We hebben dan ook al een vervolgafspraak gemaakt. En gaan deze bijzondere Zwollenaar vaker terughoren (en zien misschien) op RTV Focus.

Herman is ook een enorme Vlinderliefhebber. Op zijn reis kwam hij heel veel voor hem nieuw soorten tegen. foto: Herman Sieben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button