Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herder Tjitse van de Zwolse kudde Nederlands kampioen schapendrijven 2022

Zwolle – Herder Tjitse Terpstra van de Zwolse schaapskudde is afgelopen zondag Nederlands kampioen schapen drijven geworden in Boxmeer. Dat voor de derde keer. Afgelopen jaren is Terpstra met verschillende honden drie keer Europees kampioen geworden en twee keer Nederlands kampioen. Zijn zoon, Roy Terpstra, werd met zijn hond vijfde op het NK.

 

Bet

Tjitse behaalde, met zijn tien jaar oude Border Collie Bet, de eerste plaats. Een echte schaapshond van een goed geslacht want Storm, een kleinzoon van Bet, is tijdens dit NK zesde geworden.

Tjitse loopt samen met zijn honden in drie rondes door de wijken AA-landen, Stadshagen en Holtenbroek. Hij heeft 252 schapen en 34 lammeren onder zijn hoede en de hulp van vijf honden.

Duurzaam onderhoud

De begrazing door schapen is een duurzame manier van onderhoud. Het is milieuvriendelijk en draagt bij aan de ecologische ontwikkeling van het landschap. Insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van schapenbegrazing geen nadelen. Ook is er bij de inzet van schapen, in plaats van machines, geen sprake van uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofgebruik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button