Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Pilotenlaan en Ter Pelkwijkpark

Zwolle- Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle dit jaar op Goede Vrijdag viel, vonden de herdenkingen dit bij het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan en bijhet Ter Pelwijkpark dit jaar plaats op donderdag.

Leerlingen van de Octopus herdachten bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend vond een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers. De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseerden ook dit jaar weer de herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren.

Pilotenlaan

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument
werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit
een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

pilo 4

pilo 3

pilo 2

pilo1

 

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Dodenherdenking Ter Pelwijckpark 3

Dodenherdenking Ter Pelwijckpark 2

dodenherdeking ter pel

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven
de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button