Nieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerVoorpagina

Herdenkingsbijeenkomst Tony Holten

Aandacht voor etnisch profileren en politiegeweld in Nederland

Update met beelden en verslag bijeenkomst.

Zwolle – De groep ‘Keti Koti Dialoog Tafel Zwolle’ organiseerde woensdagavond een herdenkingsmoment ter nagedachtenis aan Tony Holten. Deze gekleurde Zwollenaar overleed eind maart in een politiecel nadat hij bij het winkelcentrum Hogenkampsweg werd gearresteerd. De Keti Koti-groep wil met de bijeenkomst stilstaan bij de huidige woede en frustratie in de wereld die is ontstaan na de moord op George Floyd in de Verenigde Staten, zo schrijven ze in een persbericht. Veel Nederlanders denken ook nu nog steeds dat het overlijden van Floyd een typische zaak uit de VS is, het overlijden van Holten toont in hun ogen echter aan dat ook hier in Nederland en Zwolle de politie buitensporig veel geweld gebruikt bij sommige arrestaties. En dat gekleurde Nederlanders daarvan veel te vaak het slachtoffer zijn.

Afgelopen weekend was er in het Park de Wezenlanden al een grote bijeenkomst om de Black Lives Matter-beweging te steunen. Ruim 2000 personen waren daarbij aanwezig, waaronder enkele leden van de Keti Koti-groep. Djuwa Mroivili van die groep was dinsdagmiddag te gast bij Radio Focus om uit te leggen waarom juist nu deze bijeenkomst toch belangrijk was.

Bij de  bijeenkomst op woensdagavond legden enkele tientallen aanwezigen bloemen bij een foto van Holten. Ook zijn broer was bij de bijeenkomst aanwezig. Naast veel gekleurde deelnemers was er een divers publiek waaronder enkele (jonge) kinderen.

Het verheugt met dat er ook een aantal kinderen aanwezig bij deze bijzondere gebeurtenis. Ik zie dat als een hoopvol teken voor de toekomstige generaties. Deze kinderen krijgen in hun opvoeding mee dat er geen verschil is tussen mensen. Djuwa Mroivili

Ook waren er enkele leden van een motorclub uit Amersfoort aanwezig. Eén van hen kende Tony van vroeger. Hij ziet veel overeenkomsten tussen hoe de politie in Nederland omgaat met gekleurde Nederlanders en met leden van een motorclub. Je bent al voorbaat verdacht was zijn ervaring.

Tijdens de herdenking refereerde het publiek aan de Black Lives Matter-beweging. ‘Black Lives Matter, Tony’s live mattered…”©RTV focus

De bijeenkomst verliep rustig. Er waren een aantal handhavers van de gemeente Zwolle aanwezig en een drone hield de situatie van boven in de gaten. Op verzoek van de organisatie kwamen de meeste bezoekers verspreid aan tussen 18.30 en 20.00 uur.

Overeenkomsten tussen de VS en Nederland

“De overeenkomsten tussen Nederland en de VS zijn groter dan velen beseffen. Ook in Zwolle stierf maart j.l. een zwarte Zwollenaar door ongemeen hard politieoptreden,” aldus de groep die oproept tot een dialoog tussen witte en zwarte Nederlanders. In die dialoog moet met respect gekeken worden naar en over de invloed die de geschiedenis van het slavernij- en koloniale verleden van Nederland nu nog altijd heeft op de huidige maatschappij.

…Discriminatie van, en politiegeweld tegen zwarte mensen komt niet alleen in de VS voor. Ook in Nederland én in Zwolle komt het voor. Djuwa Mroivili, Keti Koti Dialoog Tafels Zwolle

Reflectie en Dialoog

“We willen op vreedzame wijze Tony’s overlijden herdenken door woensdagavond om 18:30 uur daarbij stil te staan in de vorm van het leggen van een bloemenkrans en bloemen bij de plek waar Tony werd gearresteerd. Uiteraard vindt de bijeenkomst plaats met inachtneming van de huidige Corona-maatregelen. Anderhalf meter afstand is verplicht en mondkapjes worden zeer aangeraden. Tijdens deze samenkomst op de hoek van de Hogenkampsweg en Zerboltstraat Staan we ook stil bij de manier waarop ieder van ons, middels persoonlijke reflectie en dialoog kan bijdragen aan de bestrijding van racisme en discriminatie.

Het staat overigens niet vast dat de arrestatie ook de directe oorzaak of daadwerkelijke de oorzaak is van het overlijden van Tony Holten. Nadat hij gearresteerd werd heeft ambulancepersoneel ter plekke hem nagekeken en geconcludeerd dat de agenten hem mee mochten nemen naar het bureau. Later die avond overleed hij in zijn cel.

“Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we niet langer stilzwijgende omstanders blijven en dat onze burgermoed toe kan nemen, zodat dat wij in durven te grijpen en op durven te treden als racisme en discriminatie aan de orde zijn. Dat wij leren ons uit te spreken en we ook weten hoe te handelen.” Bij de bijeenkomst  zal ter inspiratie een hand-out worden uitgedeeld aan alle de deelnemers en omstanders van de herdenking.

enkele tientallen deelnemers legden bloemen bij een foto van Tony. ©RTV Focus

Dialoog Tafels

Keti Koti Dialoog Tafel Zwolle bestaat uit betrokken zwarte en witte burgers die zich inzetten voor het vergroten van ons bewustzijn over de gevolgen van het slavernij- en koloniale verleden, onder andere door middel van het organiseren van Keti Koti dialoogtafels. Dat zijn (bewustwordings)events en -bijeenkomsten over dit thema, voor een samenleving vrij van discriminatie en racisme. Wat dat precies inhoudt en waarom het slavernijverleden ook vandaag de dag nog relevant is, wordt toegelicht op hun website

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button