Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenking gevallenen Oost-Azië in Park Eekhout

Zwolle – Op maandag 15 augustus vindt in park Eekhout om 19.15 uur de herdenking plaats van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden betekende 15 augustus 1945 het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog door de capitulatie van Japan. De plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument wordt georganiseerd door de commissie Herdenking 15 augustus Zwolle onder voorzitterschap van Cathy Folmer. Namens het openbaar bestuur leggen locoburgemeester Michiel van Willigen en lococommissaris van de Koning Monique van Haaf een krans bij het monument.

Ook worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blaast het signaal Taptoe. Michiel van Willigen draagt een gedicht voor. Sprekers zijn mensenrechtenadvocaat Fadjar Schouten Korwa en kolonel Gerard van Kuijck. De plechtigheid wordt muzikaal ondersteund door zanger Robinson Jouwe en muziekvereniging Excelsior Westenholte.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), van de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië (1945-1949) en van de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd 32 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.

Facebook herdenking 15 Augustus Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button