EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Veel vraag naar chauffeurs in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – Net als in januari stegen de WW-uitkeringen in februari in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Ook de transport & logistiek laat in beide maanden een toename van de WW zien. De sector heeft te maken met economische tegenwind. Toch zijn er veel baankansen, onder andere voor vrachtwagenchauffeurs. Werkzoekenden uit andere sectoren kunnen de overstap maken naar de transport & logistiek. UWV en partners helpen met loopbaan- en scholingsadvies via de regionale leerwerkloketten.

35.000 werknemers in transport & logistiek in Overijssel en Gelderland Noord

Er werken 35.000 werknemers in de sector transport & logistiek in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Daarmee is de sector goed voor 4% van alle banen van werknemers; minder dan het landelijke aandeel van 5%. Er zijn wel verschillen tussen de regio’s. Het aandeel is met 3% het kleinst in Veluwe Stedendriehoek; dit zijn 9.500 werknemersbanen. In Twente gaat het om 11.500 banen met een aandeel van 4%. Regio Zwolle telt zowel absoluut als relatief de meeste banen in de transport & logistiek: de 14.000 banen hebben een aandeel van 5%.

Veel baankansen voor chauffeurs

De gemiddelde leeftijd binnen de transport & logistiek verschilt sterk per beroepsgroep. Maar liefst 5 op de 10 buschauffeurs & trambestuurders is 55 jaar of ouder, bij vrachtwagenchauffeurs is dit 4 op de 10. De transport & logistiek behoort dan ook tot de top 3 van sectoren met het hoogste aandeel werknemers van 55 jaar of ouder. Veel van deze werknemers gaan binnen 12 jaar met pensioen, waardoor vacatures kunnen ontstaan om hen te vervangen. Mede hierdoor zijn er veel baankansen voor werkzoekenden.

Niet alleen als vrachtwagen- en buschauffeur, maar bijvoorbeeld ook als taxichauffeur groepsvervoer, heftruckchauffeur, treinmachinist, vuilnisophaler, magazijnmedewerker, verhuizer, transportplanner en logistiek medewerker. De arbeidsmarkt voor transport & logistieke beroepen is dan ook zeer krap in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord, net als in de meeste andere regio’s. Veel vacatures zijn moeilijk vervulbaar volgens werkgevers.

Bron: UWV

Minder vraag naar transport, maar aantal vacatures blijft hoog

De sector heeft wel last van de lagere economische groei, waardoor de vraag naar transport afneemt. Hierdoor daalt het aantal nieuwe vacatures in 2024 ook. Toch blijft het aantal vacatures – mede door de vergrijzing – hoger dan in 2019, toen het economisch heel goed ging met Nederland. Er blijft dus ook de komende jaren behoefte aan personeel in de sector.

Kansen voor werkzoekenden uit andere sectoren

Zij-instroom is een oplossing om aan de personeelsvraag te kunnen voldoen. Bijna de helft van de mensen die aan het werk gaat in een transport & logistiek beroep, had daarvoor namelijk een ander soort beroep. Om dit mogelijk te maken werkt UWV samen met onder andere Allroad arbeidsbemiddeling, om mensen op te leiden tot buschauffeur. Kandidaten kunnen rijbewijs D en code 95 halen en gaan vervolgens direct aan het werk als buschauffeur. Dat kan in bijna heel Nederland, zowel in stad- als streekvervoer.

Verder is er bijvoorbeeld in Apeldoorn een vacature voor chauffeur leerlingenvervoer, die een vaste groep leerlingen naar school brengt. De chauffeur moet over een Taxipas beschikken, of bereid zijn die te halen. Ook hier kunnen dus mensen van buiten de sector op de vacature reageren. Voor loopbaan- en scholingsadvies kunnen werkgevers, werkzoekenden, scholieren en studenten terecht bij de regionale leerwerkloketten van UWV en haar samenwerkingspartners.

Vooral mannen

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “In de transport & logistiek werken voornamelijk mannen, vooral met een vast contract en meestal 35 uur of meer per week. De gemiddelde leeftijd in de sector is hoog. Een manier om de personeelstekorten te verkleinen is om medewerkers te vragen na de pensioenleeftijd door te blijven werken. Of om 67-plussers van buiten de organisatie aan te trekken. Mogelijk moet er dan wel naar het aantal uren worden gekeken; niet iedere gepensioneerde wil fulltime werken.”

Lees meer in de UWV-publicatie Transport en logistiek in beeld.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Over UWV Ieder mens wil meedoen in de maatschappij. Daarom helpen ze mensen in hun zoektocht naar werk. Mocht dat niet lukken, dan zorgen ze voor inkomen. Dat doen ze voor meer dan 1,2 miljoen mensen met een WW, WAO, WIA, Ziektewet en een Wajong uitkering. Werkgevers staan zij bij in hun zoektocht naar nieuwe medewerkers. Denken mee over arbeidsvraagstukken en bieden arbeidsmarktinformatie aan. Alles heeft uiteindelijk één gezamenlijk doel. Een samenleving waarin zoveel mogelijk mensen meedoen.

Ontwikkeling WW-uitkeringen februari

WW-uitkeringen in Veluwe Stedendriehoek stijgen in februari verder door
Eind februari 2024 verstrekte UWV 4.937 WW-uitkeringen in Veluwe Stedendriehoek. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 6,4% (+296 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke toename van 4,0%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens hoger. De regionale stijging is 398 uitkeringen (+8,8%). Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+12,9%).

Twentse WW-uitkeringen stijgen opnieuw in februari
Eind februari 2024 verstrekte UWV 5.916 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 6,7% (+370 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke toename van 4,0%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens hoger. De stijging in Twente is 11,0%, oftewel 587 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+12,9%).

Ook in februari nemen WW-uitkeringen in Regio Zwolle toe
Eind februari 2024 verstrekte UWV 4.927 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 6,8% (+315 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke toename van 4,0%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens hoger. De stijging in Regio Zwolle is 10,6% (+472 uitkeringen). Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+12,9%).

Gerelateerde artikelen

Back to top button