KabelkrantNieuws uit ZwolleSport

Reclame voor de sport, net geen zege voor Hammers

Zwolle – In een zeer aantrekkelijke wedstrijd verliest Landstede Hammers zondag met 85-86 van Belfius Mont-Hainaut. De Zwollenaren strijden tot het eind en het ‘wat…als’ is de meest gehoorde uitspraak na afloop. Door het ontbreken van Ralf de Pagter, Bart van Schaik, Nigel van Oostrum en Niek van der Plas is de spoeling dun bij de thuisclub. Waar eerder in het seizoen de pijp na de thee aardig leeg bleek te zijn, spelen de Hammers nu het beste kwart van het seizoen. Een grote achterstand wordt overbrugd en vanaf dan is het een puntjepuntjewedstrijd.

Begin

Het begin is echter voor de Belgen. De ploeg met oude bekenden Emmanuel Nzekwesi (ex-ZZ Leiden) en Payton Henson (ex-Heroes Den Bosch) zoekt het vooral inside en weet daar veel succes te behalen. De Zwollenaren beschikken alleen over Kevin Bleeker en Noah Dahlman en de Belgische bank is letterlijk en figuurlijk langer. De boomlange Ajdin Peneva waant zich in luilekkerland en scoort aan de lopende band. Alleen een drive met bonus van David Nichols voor 12-20 en 21 is de enige score niet afkomstig van de lange mannen Peneva, Henson en de laat ingevallen Nzekwesi. Na een driepunter van Dragos Diculescu moet Landstede het als vanouds hebben van oudgediende Dahlman en de goed spelende Naba Echols.

In kwart twee wordt het van 15-21 34-47. Nzekwesi is met zijn back step-schot onverdedigbaar en Nichols schiet twee driepunters binnen. Bleeker zet met een tip-in en vrije worpen zijn eerste schuchtere punten op het bord en Mike Schilder ervaart dat de Waalse lange mannen zijn drives niet kunnen pareren. Een aantal dubieuze (niet)-calls hinderen de thuisploeg. Echols krijgt een enorme zwieper en geen fout wat leidt tot een technische fout voor coach Herman van den Belt. Bleeker wordt op zijn plaats bestraft met een score tegen omdat hij het bord aanraakt.

Aanval van zeven punten

Het derde kwart begint rustig met een aantal scores op en neer en dan ontbrandt het. Op de break begaat Henson een opzettelijke fout op Echols die desondanks een geslaagde driepuntpoging loslaat die hij nooit meer zal scoren. Echols verzilvert en daarna wordt een zevenpuntaanval voltooid met een assist van Diculescu op Dahlman die scoort en de toegekende bonus ook nog eens afmaakt. Als Dahlman opnieuw twee vrije worpen door het mandje laat glijden, is het ineens 48-52. Even later een drietje met bonus van Echols en het is 52-54 na een 11-0 run.

Belfius Mons-Hainaut perst er een 0-8 tegenaan met een nieuwe driepunter van Nichols als besluit. De tien punten verschil zijn er weer, maar na een prachtige drive van Schilder en een block shot van dezelfde Schilder op de 2.06 lange Peneva bruist het opnieuw terwijl het publiek brult en schreeuwt. Na een driepunter van Diculescu is het 64-67 met een 30-20 kwart.

IJzig kalm

De Belgen blijven ijzig kalm. Een prachtige score van Henson in de draai en de buzzer, een ringloos drietje van Marcus Tyus en het is 70-77. Basketbal blijft een wedstrijd van runs en er volgt een 8-0 run. Opnieuw Diculescu van afstand, een zeer discutabele flopping fout voor Nichols, een drietje van Bleeker en een score van de slimme Dahlman. De thuisploeg staat na 3-0 met 78-77 voor het eerst weer voor. Mons-Hainaut vergeet dat het inside het verschil maakte in de eerste helft en de Zwollenaren ruiken bloed. Dahlman voor 83-81, Tyus met bonus voor 83-83 want de vrije worp gaat mis, Bleeker schiet zijn twee vrije worpen wel raak en dan… Schilder staat doodstil en Emmanuel Nzekwesi zorgt met zijn lengte, snelheid en gewicht ervoor dat Schilder achter de boarding schuift. Geen aanvallende fout, maar Schilder krijgt versuft op de grond de fout toegemeten.

Nog negen seconden. Nzekwesi mist de eerste (gebrul van het publiek), mist opzettelijk de tweede en pakt zijn eigen rebound waarna hij opnieuw mist (gebrul van het publiek), Bleeker veegt de bal weg van het bord, die bal komt in handen van Muhamed Paselic, en hij laat zijn enige rake driepunter los (doodse stilte). Time-out. De klok gaat van 1,5 naar 3 naar 2 seconde speeltijd, maar het uiteindelijke schot van Dahlman gaat ruim mis. Gestreden, geknokt, geweldig gespeeld, maar jammerlijk verloren: 85-86.

Gerelateerde artikelen

Back to top button