Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groot Zwols Dictee: poe-ane, zeibel, uut-de-kiek

Donderdag 26 maart werd voor de vijftiende keer het Groot Zwols Dictee gehouden bij het HCO in Zwolle. Iets meer dan 50 Zwollenaren deden mee waaronder burgemeester Henk Jan Meijer, gedeputeerde Eddy van Hijum en de directeur van het HCO Bert de Vries. Met z’n drieën mochten ze vooraan in de klas zitten bij ‘juffrouw’ Minke Kraijer, de drijvende kracht achter het Zwols én het Zwols Dictee.

De deelnemers kregen van de ‘juf’ eerst een dictee met vele zinnen voor de kiezen die ze op het papier moesten uitschrijven. Dat viel niet mee, bleek achteraf, toen de vele rode pennenstrepen door de verkeerd gespelde woorden gingen.

Als tweede onderdeel werden de deelnemers getest op hun kennis van uitdrukkingen en gezegdes in het Zwols.

Tot slot kwam de woordenschat aan bod. Zwols kent vele mooie woorden. Zo is een ‘poe-ane’ een opschepper, een ‘zeibel’ een zeurpiet, waren de prestaties van de deelnemers ‘uut-de-kiek’ (uit de kunst) en ook altijd handig, het woord ‘slieber’ (slijm). Maar wisten de deelnemers dat ook allemaal?

Uiteindelijk waren er 7 personen die minder dan 90 fouten hadden, zo dachten ze althans. Na een strenge jurycontrole bleek Leo Egbers de winnaar met 92 fouten. Hij kreeg uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer de wisseltrofee de Wieze oele en een mooie houten Peperbus die al de hele avond op de tafel van de jury had staan pronken.

De avond werd extra feestelijk afgesloten door de muzikale bijdrage van de Zwolse zanger Henk Klompenmaker die vorig jaar nog een single heeft uitgebracht ‘Zwolle mijn stad’.

De organisatie van het Zwols Dictee was in handen van het HCO en de IJsselacademie.

 

16731904977_f30baeb8a8_z
V.l.n.r. op de voorste lessenaar: burgemeester Henk Jan Meijer, HCO directeur Bert de Vries en gedeputeerde Eddy van Hijum

 

16913318706_d716d14fe3_z

16942583061_07ef259afb_z

16942235732_176fd663a3_z

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button