HanzelandNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groene gevel stadskantoor goed voor mens en dier

Zwolle – De gevel van het stadskantoor aan het Lübeckplein heeft een transformatie ondergaan. Een deel van de buitenmuur boven de winkels is voorzien van beplanting. Dinsdag plaatste wethouder Ed Anker de laatste planten in de groene wand. Met de 150 vierkante meter grote groene gevel maakt de gemeente het plein aantrekkelijker. Ook hoopt men anderen te stimuleren om werk te maken van klimaatadaptieve oplossingen.

Het Lübeckplein, in het hart van de Zwolse spoorzone, staat bekend om haar versteende karakter. Samen met bewoners en gebruikers wordt al langere tijd gesproken over het vergroenen van het plein.

Wethouder Anker plaatste de laatste planten in de groene gevel.

Groene gevel

De parkeergarage onder het Lübeckplein maakt vergroening lastig. Zo is er weinig ruimte voor planten om zich te wortelen in de ondergrond. De groene gevel neemt doordat het aan een muur bevestigd is, geen ruimte op het plein in. Het zorgt er wel voor dat het plein een prettiger uitstraling krijgt. De planten zorgen ervoor dat het minder warm wordt op het plein en ze verbeteren de luchtkwaliteit. Ook dempt de groene gevel de weerkaatsing van het geluid. Bovendien zorgt de isolerende werking voor energiebesparing in het stadskantoor.

Goed voor dieren

De groene gevel biedt onderdak aan vlinders, bijen en vogels. Onlangs plaatste de gemeente 74 nestkasten voor broedende gierzwaluwen op een ander deel van de gevel van het stadskantoor. De plantenbakken op het plein zijn aangevuld met vaste planten die bijen en vlinders aantrekken. Ook de daken van de trappenhuizen van de ondergrondse parkeergarage zijn voorzien van beplanting.

Onlangs plaatste de gemeente ook al 74 nestkasten voor gierzwaluwen op een deel van het stadskantoor.

Gerelateerde artikelen

Back to top button