AssendorpNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Groen verenigt

Zwolle – De Verenigingstraat slaat de handen ineen om te vergroenen. Als er een wedstrijd zou zijn voor de straat met de meeste boomtuintjes, dan zou de Verenigingstraat zo maar kunnen winnen. Wat ook opvalt in deze straat in Assendorp zijn de vele bankjes voor de huizen. Dat is des te opmerkelijker, omdat de straat veel gebruikt wordt voor doorgaand verkeer. Of zoals bewoonster Liset Bergevoet het zegt: “De straat vormt een sociale barrière met de overkant.” Maar daar is in de Verenigingstraat niets van te merken.

Liset woont nu ruim vijf jaar In de Verenigingstraat, buurvrouw Jolande Westendorp al ruim 25 jaar. Er wonen gezinnen met kinderen, maar ook ouderen en singles. Ondanks de verschillen hebben de bewoners elkaar gevonden. Op de jaarlijkse barbecue kwamen de eerste spontane ideeën voor het vergroenen van de straat.

Jolande: “Zo is het eigenlijk steeds gegaan. Geen plan, maar iemand bedacht iets en hup de handen gingen uit de mouwen. Liset: “We legden contact met de wijkbeheerder van de gemeente Zwolle om de mogelijkheden te bespreken.”

Geliefde wijk

Jenine Timmerman wijkbeheerder bij de gemeente Zwolle: “Assendorp is een geliefde wijk, maar de auto, fiets en het groen ‘vechten’ om een stukje van de buitenruimte. Toch vinden bewoners steeds weer een plek waar de tegels er uit kunnen en fietsen of auto’s plaats maken voor groen. Deze straat is daar een goed voorbeeld van. Het is zeker verstandig om even contact met mij te leggen, maar boomtuintjes en geveltuintjes kun je zonder overleg inrichten zolang je je maar houdt aan de spelregels. Die staan op onze website.”

www.zwolle.nl/geveltuintje www.zwolle.nl/boomtuintje

Kansen

Wat begon met een paar buren en een paar boomtuintjes, is inmiddels uitgegroeid tot geveltuinen, stoeptuinen, een containertuin en een groengroep-app.

“Op een avond van 50tintengroenAssendorp over verduurzamen van de woning, kwam ook het vergroenen van de buitenruimte aan de orde.” Liset Bergevoet, bewoner Verenigingstraat

Liset: “Dat gaf mij ook wel een zetje. Wat eerst spontane acties waren, denken we nu wat meer na over wat we nog meer kunnen doen. Soms tijdens een groenavond en soms –ook weer spontaan- tijdens een koffiemomentje op het bankje voor het huis.”

Jolande vult aan: “Het is ook gewoon kansen zien. In de straat zijn een paar zieke bomen gekapt. Die hadden een dikke stam en dus een grote boomspiegel, Straks worden er boompjes op de groei geplaatst. We hebben een brede stoep dus er kunnen nog wel wat stoeptegels uit. De boomtuintjes groeien nu uit tot stoeptuinen.”

Complimenten

Liset geeft de gemeente een compliment: “Het duurde best lang voordat er eindelijk actie werd ondernomen voor herplant van de zieke bomen. Maar we kregen een brief; dat we mee mochten meebeslissen over de boomsoort. Ik was blij verrast. Jolande vult aan: “En wij zijn blij met het contact met wijkbeheerder Jenine. Tuinafvalzakken, afvoer van stenen, aanvoer van zwart zand of wat dan ook. We bellen haar en het is zo geregeld.”

Jenine: “De bewoners van de Verenigingsstraat zijn niet meer te houden. Toen ik bij ze aan tafel zat, werd er een enorme behangrol met groene ideetjes uitgerold. Een mooi, maar ambitieus plan. Fantastisch om te zien dat ze dat toch al aardig gelukt is. De straat ziet er nu al leuker uit en het is er ook een stuk gezelliger geworden. Het verbeteren van het leefklimaat gaat hier verder dan alleen het vergroenen en klimaatbestendiger maken van de straat. Dus de complimenten zijn ook voor hen!”

Leefklimaat

Jolande kan dat bevestigen. “Het contact in de straat was niet slecht. maar het is zeker verbeterd. Er zijn wel bewoners die niet meedoen, maar die benaderen we dan persoonlijk. En ook voor nieuwkomers is bijvoorbeeld groene Burendag een mooie gelegenheid om in te burgeren.”

De bewoners doen zo goed als alles zelf, soms met hulp van de wijkbeheerder of advies van een groenexpert. Liset: “Ja, ook een aanvraag bij het Oranjefonds voor subsidie doen we zelf. Jolande: “Als de gemeente het allemaal zou doen dan zouden we ons nooit zo verantwoordelijk voelen. Nu zorgen we er samen voor dat de straat er netjes bij ligt.”

Bewonersinitiatief op MijnWijk

Als er een wedstrijd zou zijn voor de straat met de meeste boomtuintjes, dan zou de Verenigingstraat zo maar kunnen winnen. Wat ook opvalt in deze straat in Assendorp zijn de vele bankjes voor de huizen. Dat is des te opmerkelijker, omdat de straat veel gebruikt wordt voor doorgaand verkeer. Of zoals bewoonster Liset Bergevoet het zegt: “De straat vormt een sociale barrière met de overkant.” Maar daar is in de Verenigingstraat niets van te merken.

Liset woont nu ruim vijf jaar In de Verenigingstraat, buurvrouw Jolande Westendorp al ruim 25 jaar. Er wonen gezinnen met kinderen, maar ook ouderen en singles. Ondanks de verschillen hebben de bewoners elkaar gevonden. Op de jaarlijkse barbecue kwamen de eerste spontane ideeën voor het vergroenen van de straat.

Jolande: “Zo is het eigenlijk steeds gegaan. Geen plan, maar iemand bedacht iets en hup de handen gingen uit de mouwen. Liset: “We legden contact met de wijkbeheerder van de gemeente Zwolle om de mogelijkheden te bespreken.”

Digitaal platform

Jenine: “De Verenigingstraat is niet de enige straat die zich inzet voor het verbeteren van de buurt. We hebben daarvoor nu ook een digitaal platform: MijnWijk. Dus ik roep alle bewoners op om eens op die website te kijken. Laat je inspireren en ga eens met je buren in gesprek. En plaats dan een idee op MijnWijk. Dan hebben we vast binnenkort contact.”

www.zwolle.nl/mijnwijk

Gerelateerde artikelen

Back to top button