Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Groen Links wil ruimte voor vreedzame manifestaties op Koningsdag

Zwolle – Vreedzame manifestaties, zonder overlast voor het koninklijk paar en voorbijgangers, moeten ook op Koningsdag mogelijk zijn, in het grootste deel van de Zwolse binnenstad. Dat stelt GroenLinks voor in een amendement bij de gemeenteraadsvergadering van 4 april.

Daar wordt besloten over de ‘Koningsdagverordening en aanwijzing veiligheidsrisicogebied’. GroenLinks vindt dat een eventuele manifestatie zelfs een nog kleurrijker karakter kan geven aan de Koningsdagviering.’Zo wordt centraler dan in het raadsvoorstel, op deze feestdag uitgedragen: In Nederland is vrijheid om verschillend te denken en dit te uiten, met respect voor andere meningen’.

Ruimte voor manifestaties moet er volgens GroenLinks zijn in het gearceerde, verder ongekleurde deel van het (bijgaande) kaartje van de verordening. Het gekleurde deel betreft de rechtstreekse omgeving van de koninklijke route.

In de Koningsdagverordening staat nu vermeld dat openbare manifestaties verboden zijn in het veiligheidsgebied dat grotendeels binnen de stadsgrachten ligt. Het gaat dan om samenkomsten van mensen voor een betoging, religie of levensovertuiging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button