Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: gemeenteraad over onder andere stadspas en gezonde leefstijl

Zwolle – Maandagavond 12 december 2022 was er een gemeenteraadsvergadering in Zwolle over het thema Sociaal Domein. Daaronder vielen een twintigtal nota’s waaruit de fracties een keuze maakten voor bespreking.

Het CDA beet de spits af met de opmerking dat het leerlingenvervoer in Zwolle belangrijk is. Zo’n 400 kinderen maken er gebruik van. Tevens zegt zij dat er in Zwolle een probleem is met overgewicht, kanker en diabetes, leefstijl gerelateerde ziektes. Daar zou iets aan moeten gebeuren. Kinderen zouden dagelijks groente en fruit moeten eten, ook bij de voedselbank. Een stadspas voor minima werkt volgens de partij geen stigmatisering in de hand, zoals ervaringen in Groningen aantonen.

De SP hekelt de problemen bij het leerlingenvervoer, kinderen worden soms niet of te laat opgehaald, en het vervoer is gewoon hun recht. De panacee is volgens de SP om het vervoer in handen van de overheid te geven. Andere partijen bestrijden dit. Personeelstekort is personeelstekort en de wethouder gaat er vanuit dat in februari 2023 het probleem is opgelost.

GroenLinks wil graag dat kinderen die dat kunnen met de fiets naar school gaan in plaats van met de taxi. Daar zouden dan speciale apps voor kunnen komen en eventueel begeleiding, soms van ouders. Andere partijen vragen zich af of deze kinderen dat kunnen, maar die schijnen er wel te zijn. De partij is blij met de vooruitgang die wordt geboekt bij de toeslagenaffaire en de energietoeslag. Ook is zij blij met de eerste verkenningen over de stadspas. Het is belangrijk om meer mensen mee te laten doen. Zij maakt zich zorgen over het aantal daklozen deze winter.

De ChristenUnie ziet dat binnen het Sociaal Domein alles relatie is, en een goed gesprek altijd belangrijk is. Gezondheid gaat over veel verschillende dingen, zegt de partij. Er zijn nu al leefstijl programma’s, maar er moeten nog meer doelgroepen bereikt worden. Maar 40% van de Zwollenaren haalt nu de beweegnorm. Dat zou meer moeten zijn. Ook is er veel stress bij mensen met een lagere sociale status. Kwetsbare groepen mogen ook zwanger worden, maar moeten dan meer begeleiding krijgen.

D66 wil dat er collectief stevig wordt ingezet op het creëren van een gezonde leefomgeving. Dit is in het verleden lastig gebleken. Voorlichtingscampagnes zorgen niet voor gedragsverandering. Ongezonde keuzes zijn nog te gemakkelijk. Zwolle moet kijken naar bestaande databanken met bewezen effectieve maatregelen. Deelnemers aan de stadspas moeten ook zijn de participatieraad, kinderraad, seniorenraad, bedrijfsleven en meer. Het gebruik van de pas moet worden gestimuleerd en schaamte moet tegengegaan.

De VVD beziet dat aan het eind van het jaar mensen op zoek zijn naar warmte, licht en samenzijn. De vraag is hoeveel mensen dat nu kunnen doen met wonen, boodschappen, gezondheid, leefbaarheid en bestaanszekerheid. In verschillende Zwolse straten is er overlast. Dit kan soms lang duren. Verder zou een generieke regeling voor de stadspas belangrijk zijn om stigmatisering tegen te gaan. Iedere Zwollenaar zou er één moeten krijgen. De partij maakt zich zorgen over de signalen dat kinderen tegenwoordig motorisch niet goed ontwikkeld zijn door te weinig bewegen. Ook hier is gedragsverandering nodig.

De PvdA zegt dat goed lezen en schrijven belangrijk is. Je leert het op school, maar moet daar wel kunnen komen. Continuïteit van het leerlingenvervoer is belangrijk.

De PvdD wil graag voor menstruatiearmoede beschikbaarheid van milieuvriendelijk menstruatieondergoed. Ook denkt zij dat de reclames over gendertwijfel verboden kunnen worden omdat de regels voor de Media Code Commissie multi-interpretabel zijn. De stadspas vindt zij een goede stap, te gebruiken voor winkels, sport en uitgaan, misschien zelfs meer.

Volt wil een stad zonder te veel foodcourts en verleidingen, om een gezonde leefstijl te bevorderen. In 2020 is Zwolle een JOG-stad geworden, dat staat voor Jongeren Op Gewicht. Het is nog steeds nodig om daaraan te werken. Zij vraagt zich af hoe het is om kinderen op te voeden wanneer je in armoede leeft. Er moet blijvend gefocust op kwetsbare groepen. Er ligt een onderzoek over de situatie in Zwolle.

Swollwacht tenslotte richt zich alleen op het dyslexiebeleid en ziet dat er veel kinderen zijn met alleen spellingsproblemen. Zij krijgen geen diagnose, maar moeten toch aandacht krijgen. Dergelijke kinderen moeten niet overvraagd worden met toetsen en niet afhankelijk gemaakt worden van een hulpmaatje. Zij moeten het gevoel krijgen dat zij waardevol zijn en zelf iets kunnen. De huidige zorgverleners moeten betrokken blijven, omdat zij de kinderen kennen. De sociaal emotionele gevolgen van dyslexie moeten worden meegenomen.

Reactie wethouder Dorrit de Jong

De winteropvang van daklozen is in Zwolle goed geregeld, zegt wethouder De Jong. In Zwolle neemt hun aantal niet toe. Beschermd wonen moet naar beschermd thuis, maar beide blijven belangrijk. Rond de Omgevingswet is de begroting van de zorg vastgesteld. Overlast moet beperkt.

Wat betreft het leerlingenvervoer, de beperking betreft alleen de spitstijden. Over gendertwijfel: een verbod is niet mogelijk, dat doet alleen de Reclame Code Commissie.

Reactie wethouder Michiel van Willigen

Wethouder van Willigen verwacht er niet veel van als het leerlingenvervoer in handen van de overheid komt. Minder instroom is nodig, en het idee met fietsen werkt men al uit. Er zijn onder andere elektrische fietsen voor beschikbaar. Wat betreft de stadspas is praten over stigmatisering al stigmatiserend, zegt de wethouder. Hij wil starten met de pas vanuit participatieoogpunt. Er is nu echt behoefte aan. Alle armoedemaatregelen kunnen zo gekoppeld worden, en zijn dan dus eenvoudiger te gebruiken.

Voor gezonde leefstijl komt er een wijkenaanpak, te beginnen bij Dieze, maar ook bij Tiem. De wethouder is daarbij niet bang voor eventuele experimenten, nieuwe manieren van aanpak. Alleen het hebben van een gezond aanbod betekent ook niet dat mensen gezondere keuzes maken.

Als het gaat om dyslexie zijn de poortwachters belangrijk, om te zien wat dyslexie is en wat niet. Expertise moet men centraal stellen. Er moet een andere manier komen met omgang met onderwijs, zegt de wethouder.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is tevens later terug te kijken. Ook zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffi@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button