EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Goede kansen op werk in beveiligingsberoepen in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – Ook in juni daalde het aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord verder. In Twente was de afname met 4,0% het sterkst. De daling van de WW gaat gepaard met toenemende kansen voor werkzoekenden voor steeds meer beroepen. Op niveau mbo-2 en mbo-3 bieden beroepen in de beveiliging goede kansen. Dit zegt uitvoeringsorganisatie UWV.

In juni dalen WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe verder

Eind juni 2022 verstrekte UWV 4.771 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,6% (-126 uitkeringen). Dit is bijna gelijk aan de landelijke afname van 2,5%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 2.494 uitkeringen (-34,3%). Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,6%).

Twentse WW-uitkeringen dalen sterker dan landelijk

Eind juni 2022 verstrekte UWV 5.353 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 4,0% (-223 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke afname van 2,5%.
Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 33,5%, oftewel 2.693 uitkeringen. Deze afname is eveneens groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,6%).

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen verder in juni

Eind juni 2022 verstrekte UWV 4.332 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,7% (-118 uitkeringen). Dit is net iets meer dan de landelijke afname van 2,5%.
Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 30,3%, oftewel 1.880 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-32,6%).

Beroepen in beveiliging bieden goede kansen op werk

De coronacrisis miste zijn uitwerking niet in de beveiliging. Er was meer vraag naar toezichthouders en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voor het handhaven van de coronamaatregelen. In de evenementenbranche en de luchtvaart was er juist aanzienlijk minder vraag naar mensen met een beveiligingsberoep door lockdowns, reisbeperkingen en afgelaste concerten en evenementen.

Vanaf het tweede kwartaal van 2021 herstelde de branche zich. Het aantal vacatures groeide en kwam in de zomermaanden van 2021 al uit boven het niveau van vóór corona. Dat herstel zet door: in het eerste kwartaal van 2022 stonden in Overijssel ruim 150 vacatures open voor beroepen in de beveiliging. In bijna de helft van de vacatures worden objectbeveiligers gevraagd. Verder is er veel vraag naar verkeersregelaars en toezichthouders.

Voor werkzoekenden zijn er dan ook goede kansen om een baan in de beveiliging te vinden op diverse mbo-niveaus, zoals voor: objectbeveiligers, toezichthouders/boa’s en verkeersregelaars. Bravo Beveiliging uit Twente biedt in samenwerking met Werkplein Twente een BBL-traject aan. Dit houdt in, dat de kandidaten vier dagen werken en één dag studeren. Ze zijn op zoek naar gastvrouwen of heren, vriendelijk, representatief en in staat om bezoekers te woord te staan. Ook dit is een kant van het beveiligingswerk.

De UWV publicatie Personeelstekorten in beveiligingsberoepen geeft meer informatie over de arbeidsmarkt van beroepen in de beveiliging.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Gerelateerde artikelen

Back to top button