DiezerpoortNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Geslaagd Culturenfestival op OBS de Springplank

Zwolle – Zoveel mogelijk stempels van landen verzamelen in je paspoort door wat te leren of proeven bij één van de 29 kraampjes. Donderdag werd er een Culturenfestival georganiseerd door de leerlingen van basisschool de Springplank aan de Beukenstraat. Hiermee werd het een project omtrent culturen afgesloten. De gehele week stond culturele diversiteit centraal bij de school.

Inleven in een andere cultuur

Het doel van het project was dat de leerlingen hun eigen land en cultuur presenteerden en leerden zich in te leven in andere culturen. Op De Springplank zijn bijna dertig verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd en daar is de school trots op. Dit was zichtbaar tijdens het culturenfestival, waarbij familie en vrienden aanwezig waren. Het was een feestelijke afsluiting met presentaties van alle leerlingen van de school. De voorbereiding van deze dag lag volledig in handen van de leerlingen, die daarvoor de fasen van het ondernemend leren hebben doorlopen.

Ondernemend leren

Ondernemend leren is een werkwijze die sinds vorig jaar op de Springplank is ingevoerd. Het is een actieve vorm van leren, waarbij de leerlingen worden uitgedaagd hun eigen talenten te ontwikkelen. Hiermee wordt het nemen van initiatieven en het samenwerken gestimuleerd. De cyclus van het ondernemend leren bestaat uit de vijf D’s: Dromen, Denken, Durven & Doen en Delen. Ze beginnen bij dromen over wat ze graag zouden willen leren of doen. Vanuit deze droom wordt er nagedacht over het realiseren ervan. Zo wordt er een planning gemaakt, materialen verzameld en contact gelegd met de buitenwereld. Leerlingen van groep één tot en met acht leerden hoe ze een telefoongesprek moeten voeren en hebben op deze manier ouders en bedrijven uit de buurt benaderd om hulp te vragen bij de voorbereidingen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button