KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleRegio

Gerecyclede infiltratiefundering

Van verpakkingsafval naar waterhuishouding

Zwolle – Uit de samenwerking van een zestal partners, waarvan vier uit Overijssel, is een dubbel duurzaam product geboren: een infiltratiefundering van gerecycled plastic. Deze recyclede infiltratiefundering voorkomt verdroging van de grond én geeft afgedankt plastic een tweede leven.

Extremere weersomstandigheden verwacht

Doordat ons klimaat verandert krijgen we te maken met steeds extremere weersomstandigheden: meer droogte, maar ook meer hevige hoosbuien! Om overstroming van het riool te voorkomen worden steeds meer daken van huizen afgekoppeld van het riool. Door dit water ter plaatse in de grond te laten zakken, helpt het niet alleen wateroverlast te voorkomen, maar ook om verdroging van de grond tegen te gaan. Omdat niet alle grond het water even snel opneemt, worden in de grond van veel tuinen zogenaamde infiltratiekratten geplaatst. Deze vangen regenwater op en geven dat vervolgens terug aan de bodem. Alleen is de ruimte in tuinen vaak beperkt, en ligt de grond vol met buizen en leidingen. De Groot Vroomshoop, Arreglo, RPP Kunststoffen, Wavin Nederland, Veolia en Attero staken de koppen bij elkaar. Zij bedachten een slimme én duurzame oplossing voor dit ruimteprobleem.

Kan dat niet duurzamer?

Met de infiltratiekratten onder de -veelal betonnen- fundering was het ruimteprobleem getackeld. “Maar zo’n betonnen fundering is helaas niet heel duurzaam,” vertelt Uitzetter. “Ik kom zelf uit de kunststofwereld, en heb wat oude contacten opgesnord om samen te kijken of we een duurzamere oplossing hiervoor konden verzinnen. Zo is het balletje gaan rollen!”

Alle partijen in de keten

En zo geschiedde! De eerste volledig gerecyclede kunststof infiltratiefunderingen zijn eind vorig jaar geproduceerd en komen begin dit jaar op de markt! De Groot Vroomshoop en Arreglo deden dit uiteraard niet met z’n tweeën. Ze doen dit met andere partners in de keten: Wavin, onder andere producent van infiltratiekratten, RPP kunststoffen, toeleverancier van kunststofproducten, Veolia, producent van gerecyclede kunststofkorrels en Attero, een afvalverwerkingsbedrijf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button