Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

UPDATE Gemeenteraad Zwolle: neem alleenstaande vluchtelingenkinderen over van Griekenland

Zwolle – 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen, op het Griekse eiland Lesbos, moeten worden opgevangen in Nederlandse gemeenten. Dat vindt Vluchtenlingenwerk Nederland. Als het aan de gemeenteraad van Zwolle ligt dan mag dat ook in Zwolle. Hiervoor dienen de partijen maandagavond een motie in. Alleen VVD en Swollwacht tekenden niet mee op de motie.

UPDATE De motie is aangenomen. Verantwoordelijk wethouder Klaas Sloots: “Ook Zwolle heeft afgelopen vrijdag het verzoek ontvangen van de vluchtelingenorganisaties voor de opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen. Zwolle heeft al een lange traditie als het gaat om vluchtelingenopvang en heeft zich altijd constructief opgesteld wanneer het Rijk met een dergelijk verzoek kwam. Dat was zo en zal ook in de toekomst het geval zijn. Wij gaan binnenkort een brief sturen naar het rijk.

Het gaat om kwetsbare kinderen die alleen op de vlucht zijn. Zo leven er duizenden alleenstaande kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. “De kinderen wordt de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.”, zo stelt de stichting Vluchtelingenwerk.

Vorig jaar oktober deed de Griekse Minister van Burgerbescherming, Chrisochoidis al een verzoek aan EU-regeringen om 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen. Frankrijk, Finland en Portugal zeiden onlangs toe om de kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden over te nemen.

Maar de Nederlandse overheid is nog niet overstag. Om nu ook de Nederlandse rijksoverheid te bewegen om 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen op te nemen in Nederland is door de Zwolse gemeenteraadspartijen een motie ingediend. “We zijn een sociale en gastvrije stad die haar verantwoordelijkheid moet nemen wanneer de rechten van kinderen in het geding komen. We spreken ons uit voor de opvang van vluchtelingenkinderen in Nederland en zijn bereid hier zelf aan bij te dragen.”

Via de motie roept ze het college op het standpunt van de Zwolse raad uit te dragen richting de landelijke overheid en hen te verzoeken de regie te voeren. Eerder al liet Leiden weten open te staan voor opvang van alleenstaande jeugdige vluchtelingen die op de Griekse eilanden zitten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button