Verslag: Gemeenteraad neemt bijna 50 besluiten
Zwolle – Maandagavond 23 januari 2023 was er in de gemeenteraad van Zwolle een besluitvormingsronde. De raad besliste over bijna 50 agendapunten, en ging daarbij voortvarend te werk.
Als eerste is er een nieuwe procedure ingevoerd, namelijk een kort nieuw agendapunt voor alle volgende besluitvormingsrondes over regionale aangelegenheden, waarover een werkgroep verslag gaat doen. De focus ligt op gemeenschappelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld bij de RES, veiligheidsregio, GGD en de verstedelijkingsstrategie.
D66, SP en PvdA waren gealarmeerd door berichten dat de huisartsenpraktijk Co-Med in Bolle Bieste zou gaan stoppen. Er waren bij hen signalen dat nieuwe inwoners van Zwolle geen huisarts kunnen vinden vanwege patientenstops. Wethouder Dorrit de Jong ging daar sterk op in. Zij vertelde dat de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de zorgverzekeraars, maar toch onderneemt de gemeente actie. Ze is bezig met het openen van een 0-praktijk, dat is een praktijk die begint met 0 patiënten, waar iedereen zich kan aanmelden. De wethouder verwacht dat dit voldoende is.
De VVD was er beducht voor dat het aanpakken van de kop van de Assendorperstraat tegelijk met de Westerlaan een probleem zou geven voor de bereikbaarheid daar voor omwonenden en ondernemers. Daar is volgens wethouder Gerdien Rots geen sprake van, omdat alles op elkaar wordt afgestemd.
Afvalbeleid
De PvdA stelde vragen bij het afvalbeleid. Zij stipte het tekort aan luierzakken aan, de grootte van gft containers bij flats, de signalen dat de pmd containers te snel vol zijn en dat afvalrapers nu ook daarvoor moeten betalen, naast hun eigen afval. Wethouder Paul Guldemond heeft andere informatie over de luiercontainers, en vermeldt dat het opgroeiziektes zijn dat het niet meteen goed gaat. Dat komt eigenlijk altijd voor bij dit soort processen. Hij denkt dat mensen ook ander materiaal in de gft containers gooien, daarom zijn ze zo snel vol. Daar gaat op gelet worden. PMD kan in de toekomst ook bij wijkcentra worden weggebracht. Afvalrapers krijgen waarschijnlijk een extra pasje.
Het CDA vraagt een Rondetafelgesprek aan over de woningmarkt, vanwege de nieuwe ontwikkelingen daar. En dat gaat er komen. Alle partijen spreken hun diepste steun uit voor de regeling om de sociale, culturele en maatschappelijke basis tegemoet te komen voor de energiekosten. Volt is blij met de Planning & Control Cyclus, en ziet graag een extra stap om het te delen met de stad, omdat de informatie nu voorhanden is.
Bedrijventerreinen
Veel partijen wilden iets zeggen over het nieuwe bedrijventerrein Hessenpoort 3. De PvdD is er sterk op tegen, omdat er bij woningen heel voorzichtig wordt gedaan, en bij bedrijven blijkbaar niet. Zij wil niet dat de macht van het geld gaat winnen. Alle andere partijen waren voor de uitbreiding met Hessenpoort 3. De ChristenUnie vindt het een logische plek. De VVD zegt dat we alle ambities voor duurzaamheid, klimaat en sociale structuur ook moeten verdienen, en daarom zijn bedrijven nodig. Het CDA wil dat men bovenop het plan nog gaat kijken naar inbreidingsmogelijkheden voor bedrijven op de Marslanden.
De SP zette zich in voor de woonzekerheid bij flexwonen. Volgens wethouder De Jong is die gewaarborgd. Daarop liet de SP haar motie vervallen. Er waren ook moties van VVD en D66 over het gebruik van herbruikbare bekers voor evenementen. Wethouder Monique Schuttenbeld zegt dat dit geen gemakkelijke opgave is. Het is een hele logistieke opgave en de vraag is of het evenement achter de hekken gebeurd of door de hele stad. Bovendien gaan normale herbruikbare bekers ook maar 5 of 6 keer mee. Gezocht wordt naar de beste oplossing, in samenspraak met de ondernemers. Daardoor hoeft het voorbeeld van Leiden niet persé leidend te zijn.
Motie vreemd aan de dag
Op het laatste moment diende D66 nog een motie in over de wens voor een kunstplatform, met onder andere educatie. Dit zou er voor moeten zorgen dat de fondsen hiervoor geformaliseerd worden. Wethouder Monique Schuttenbeld vond dit een prima motie, andere partijen leek zij overbodig te zijn. Bij stemming bleek er wel een meerderheid voor te zijn.