KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Resultaten Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2022 bekend

Zwolle – Inwoners geven Zwolle, net als twee jaar geleden, het rapportcijfer 7,9. Ook verwacht de meerderheid van de inwoners dat Zwolle er de komende jaren op vooruit zal gaan. Dat zijn enkele van de resultaten van het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van de gemeente Zwolle. Het onderzoek werd begin 2022 uitgevoerd. Precies 9.361 inwoners vulden de vragenlijst in.

Wethouder inwonerbetrokkenheid Monique Schuttenbeld: ‘Ik ben blij om te zien dat Zwollenaren nog steeds tevreden zijn over hun stad én vertrouwen hebben in de toekomst. Natuurlijk is er ook ruimte voor verbetering. We gaan de uitkomsten dan ook bespreken met bewoners en organisaties in de wijken, om te zien hoe we met elkaar kunnen zorgen dat Zwolle aantrekkelijk is en blijft.’

Over het onderzoek

Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek vindt elke twee jaar plaats en bestaat al sinds 1995. In dit onderzoek vraagt de gemeente inwoners naar hun mening over hun buurt, op het gebied van veiligheid, leefbaarheid, fysieke en sociale aspecten. De uitkomsten gebruikt de gemeente om ontwikkelingen in beeld te brengen en te bepalen waarmee ze aan de slag wil.

Resultaten

De gemiddelde rapportcijfers voor de leefbaarheid in de buurt (7,6), de woonomgeving (7,6), de eigen woning (7,9) en de voorzieningen in de buurt (7,5) liggen al jaren stabiel hoog. Wel ervaren inwoners in 2022 iets meer verloedering en steeds meer geluidsoverlast. Het meest voorkomende buurtprobleem blijft te hard rijden. Qua veiligheid krijgt Zwolle een 7,5. Dit is de hoogste score tot nu toe en gelijk aan 2018. Wel voelen meer mensen in Zwolle zich wel eens onveilig: 23% in 2022 waar dat in 2018 nog 19% was.

De sociale cohesie in Zwolle is al jaren stabiel. Uit het onderzoek komt verder dat sinds 2014 steeds minder mensen moeite hebben met rondkomen. Daarbij moet worden opgemerkt dat de gevolgen van de stijgende energieprijzen pas na het onderzoek zijn ontstaan. ‘Daar houden we natuurlijk rekening mee bij het bespreken van de resultaten’, aldus de wethouder.

Gevolgen coronamaatregelen

Het Buurt-voor-Buurt Onderzoek vond plaats nadat de meeste coronamaatregelen waren opgeheven. Wethouder Monique Schuttenbeld: ‘Toch zijn de gevolgen terug te zien in de resultaten, met name op sociaal vlak.’ Zo gaven bewoners in 2022 aan minder vrijwilligerswerk te doen en minder vaak vrienden en familie te bezoeken dan in 2020. Ook de eenzaamheid is iets toegenomen. Tegelijkertijd is door de lockdowns de luchtkwaliteit sterk verbeterd.

Alle andere uitkomsten van het Buurt-voor-Buurt Onderzoek, ook op wijk- en buurtniveau, zijn te vinden op www.zwolle.nl/bvb2022.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button