Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleStadshagenVoorpaginaZwolle-Zuid

Gemeente Zwolle begonnen met reinigen Zwols riool

Reportage: Marijn Joop en Rowan Geleijnse

Zwolle – De gemeente Zwolle is op maandag 18 mei gestart met het reinigen van een deel van het Zwolse rioolstelsel. Aan de binnenkant van de buizen zitten onder andere vetresten en billendoekjes aangekoekt. Met het reinigen van deze buizen moet worden voorkomen dat er verstoppingen ontstaan.

In totaal ligt er onder heel Zwolle ongeveer 720 kilometer riool. Een deel hiervan is bestemd voor de afvoer van regenwater, deze buizen worden eens in de veertien jaar gereinigd. Het andere deel van het rioleringsstelsel is het zogeheten vuilwaterriool. Dat laatste is het netwerk waarop de Zwolse huishoudens zijn aangesloten.

Elk jaar wordt er een deel van de vuilwaterriolering in Zwolle geïnspecteerd en gereinigd. Dit gaat om ongeveer 80 tot 90 kilometer riool per jaar. In totaal zijn er zeven gebieden die om de beurt worden aangepakt. Dit wil dus zeggen dat ieder gebied eens in de zeven jaar wordt gereinigd.

Voorheen werd per reinigingsbeurt het hele gebied – van ongeveer 80 á 90 kilometer rioolbuis – aangepakt. Hiervoor werd er met een speciale putfotocamera op bepaalde plekken foto’s gemaakt om de staat van het riool te kunnen bepalen. Alleen kon met deze camera maar tot een meter of zes in de rioolbuizen worden gekeken.

Sinds enkele jaren wordt er gebruik gemaakt van vernieuwde apparatuur, de zogeheten ‘Quickscanmethode’. Dit is vergelijkbaar met de putfotocamera die voorheen werd gebruikt, alleen is deze een stuk gevoeliger waardoor veel verder in de buizen kan worden gekeken. Dit zorgt ervoor dat er nu ook een stuk efficiënter kan worden schoongemaakt. Zo wordt er dit jaar ongeveer vijf kilometer rioolbuis gereinigd. Anderhalf kilometer hiervan wordt niet alleen gereinigd maar ook uitgebreid nagekeken voor eventueel onderhoud aan de buis. De delen van het te reinigen riool liggen met name Zwolle Zuid. Daarnaast worden ook stukken van het riool in Stadshagen, Oosterenk en Wijthmen aangepakt.

Maar wat wordt er bij het onderhouden van het riool nou zoal aangetroffen, en waarom raakt het riool verstopt als het niet tijdig wordt gereinigd? Mark Heideveld van de gemeente Zwolle vertelt in onderstaande video alles wat u moet weten over de werking van het riool en wat u vooral niet door het toilet moet spoelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button