Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Video – Gedenkplaquette voor Zwolse feministe Maria Milatz

"Maria Milatz staat symbool voor alle mensen die anno nu pal staan voor vrouwenrechten!"

Zwolle – Historicus Lucia de Vries uit Zwolle heeft een plaquette laten maken voor Maria Milatz, een van de eerste feministes in Zwolle. De plaquette is afgelopen zaterdag onthuld op het Rooms Katholiek Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan in Zwolle, waar Milatz begraven ligt. Lucia de Vries: “Maria Milatz staat symbool voor alle mensen die anno nu pal staan voor vrouwenrechten!”

Voorvechtster Vrouwenkiesrecht

Maria Milatz (1872-1935) was een voorvechtster van vrouwenkiesrecht, reformkleding en sport voor vrouwen. Ze was van beroep heilgymnaste die veel vrouwen met vergroeiingen hielp die ontstonden door het dragen van een korset. Milatz is inmiddels een steeds bekendere naam. Het Zwols Vrouwenplatform heeft haar jaarlijkse lezing op Internationale Vrouwendag naar haar vernoemd. Ook is er een straat in Zwolle Zuid die haar naam draagt. md.

Plaquette

Milatz had geld nagelaten voor een mooie grafsteen, maar die is in de loop der jaren verdwenen. Lucia vond dat zij een blijvende herinnering verdiende en nam het initiatief voor de plaquette. Het bestuur van het kerkhof steunde het idee en betaalde de helft van de kosten plus de bevestiging.

Maria Milatz staat symbool voor alle mensen die anno nu pal staan voor vrouwenrechten! Lucia de Vries

 

Met de plaquette willen de vrouwen niet alleen Milatz eren, maar ook andere Zwolse voorvechtsters, zoals zoals Marie Elise Loke (Nederlands eerste vrouwelijke lector), Margo Antink (de schrijfster), M.E. Jonker-Westerveld (moeder van Hilda Verwey-Jonker, Nederlands eerste socioloog), Aleida M. Tjeenk Willink, Lize Deutman, Marie Mesdag-Körner.  Zij hebben allemaal bijgedragen aan de emancipatie en vrijheid van vrouwen in Zwolle en daarbuiten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button