Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Fresco’s, graven en andere historie belicht met nieuwe rondleidingen in Grote Kerk

Hoogtepunten van het verhaal
  • Gerard ter Borch
  • Fresco's
  • Consistorie
  • 800 n.Chr: houten kerk
  • Graven

Zwolle – Een nieuw seizoen met rondleidingen in Academiehuis Grote Kerk Zwolle gaat van start in de voorjaarsvakantie vanaf 24 februari. Iedereen die graag een keer een tijdreis maakt door het monumentale kerkgebouw kan zich aanmelden voor een ronde met een kerkgids. De bezichtigingen zijn op woensdag- en zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur.

De Grote Kerk of Sint Michaëlskerk is het grootste rijksmonument van de stad. Gebouwd in de middeleeuwen getuigen Schnitgerorgel (barok), het koorhek (renaissance) en de consistorie (rococo) van de eeuwen die volgden.

Consistorie

Consistorie Grote Kerk Zwolle

De hoogtepunten van de kerk rechtvaardigen elk op zich al een bezoek, vindt kerkgids Bert Dijkink. In het bijzonder geldt dat nu voor de consistorie. “Deze ruimte is onlangs helemaal opgeknapt en in originele kleuren teruggebracht naar hoe het oorspronkelijk was omstreeks 1721.”

De verschillende kerkgidsen weten veel van wat er valt te weten over de Grote Kerk. Maar ook over de mensen die er zijn begraven en de dominees die er hebben gestaan, kunnen de gidsen veel vertellen. Bijvoorbeeld over dominee Van Rijn die in de negentiende eeuw landelijk nieuws werd vanwege een buitenechtelijke relatie met een barones verscheen twee jaar geleden een boek.

Gerard ter Borch

Een van de grote zonen van de stad – de bekende schilder Gerard ter Borch-junior – kreeg zijn laatste rustplaats in de kerk. Vorig jaar was het vierhonderd jaar geleden dat de kunstenaar het levenslicht zag. In de kerk staat een informatiezuil over Ter Borch. Je aanmelden voor een rondleiding kan door een mail te sturen naar info@academiehuis.nl.

Oudste overblijfselen

Op de plek van de Grote Kerk heeft vermoedelijk al zo rond het jaar 800 een houten kerk gestaan. Later verrees er een Romaanse kerk en in de vijftiende eeuw de Grote – of Sint Michaëlskerk zoals we die vandaag de dag kennen. De kerkgidsen wijzen de bezoekers met name graag op de oudste overblijfselen van de huidige kerk toen die nog Rooms-katholiek was.

Oude fresco’s

Een goed voorbeeld daarvan zijn een paar interessante oude fresco’s. Bij de beeldenstorm die plaatsvond tijdens de Reformatie zijn veel kerkschatten verloren gegaan. Het is echter goed mogelijk om je, op basis van historisch bronmateriaal, een beeld te vormen van hoe het er ooit heeft uitgezien. De kerkgidsen nemen de bezoekers graag even terug naar die tijd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button