CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Foute weergave in media over aantal aan COVID-19 overledenen in IJsselland

Zwolle – Er zijn niet ineens 28 mensen in de regio IJsselland overleden door COVID-19 de afgelopen week, zoals in landelijke media werd gemeld. Op verzoek van het RIVM is de GGD IJsselland net als andere GGD’en via overzichten van overledenen bij gemeenten voor deze regio aan het nagaan hoeveel mensen die sinds maart zijn overleden ook in de periode daarvoor positief getest waren op het coronavirus.

De GGD IJsselland kijkt op basis van wie er overleden is of deze persoon ook positief getest is geweest op het coronavirus. De organisatie heeft inmiddels 28 extra namen gevonden en dit aantal doorgegeven, waarbij corona een doodsoorzaak zou kunnen zijn maar dat is niet zeker (bij sommige mensen zal er sprake zijn geweest van een andere doodsoorzaak). “Voor alle duidelijkheid, voor zover bij ons bekend is er in de afgelopen week helaas één persoon in onze regio overleden aan COVID-19 (niet 28!).”,aldus de GGD IJsselland.

“Overlijdens hoeven niet bij de GGD te worden gemeld (geen meldplicht), positief geteste personen met het coronavirus wel. Als we weten dat iemand door COVID-19 is overleden, dan is dat al eerder geregistreerd.”

“Ondertussen loopt het aantal besmettingen in onze regio wel op, net als elders in het land. Zo waren er gisteren 42 mensen positief getest. Alertheid is dus op zijn plaats, het volgen van alle maatregelen (1,5 meter afstand!) hard nodig maar gelukkig klopt de snelle conclusie bij sommige media dat er zo’n groot aantal overleden zou zijn dus niet.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button