Voorpagina

Foto’s & Video – Traditioneel carbidschieten ‘Stoutjaarsdag 31/12’ Zwolle

Park de Hogenkamp, Zwolle Zuid en Westenholte

Zwolle – Het is inmiddels een aardige traditie in Zwolle. Op allerlei plekken in de stad zijn mensen met melkbussen in de weer. Carbid erin, water erbij, bal erop en knallen maar. In Park de Hogekamp doen ze het al jaren. Rogier, één van de carbidschieters, is er zelfs eerder voor teruggekomen van de vakantie: “Tien jaar geleden begonnen met carbid schieten. Veel goedkoper en het knalt veel harder en het mag gewoon. ” De vriendengroep in het park is tien jaar geleden begonnen met één melkbus, maar staat rond het middaguur met zo’n 50 man te knallen.

Op dat moment komt er ook een auto met aanhanger aangereden. In de aanhanger ligt een ‘mega’ melkbus.  Helaas, voor de mannen, gaat dat feestje niet door. Rogier doet zijn relaas met humor: “Op een gegeven moment wilden we toch wel wat harder gaan knallen maar we zijn op de vingers getikt door de gemeente. Officieel mag je tot maximaal 40 liter schieten, en dit is 41 liter ongeveer. Misschien wordt er nog een schot gelost maar dan heb ik er niks mee te maken.”, aldus de 25-jarige Zwollenaar die in het dagelijks leven productmanager is bij een automaterialenhandel.

Ook in Zwolle Zuid op het Zandweteringpad wordt er flink geknald met carbid. Als een ware vrijstaat heeft de groep bij de entree van het veld een spandoek neergezet: ‘stoutjaarsdag 31/12’. Een biertje in de speciaal opgezette partytent en dan weer verder met knallen. Met je kont op de melkbus en dan aansteken. Zo hoort het!

Ook in Westenholte werd er aardig op los geknald. Om 18.00 uur was het voorbij. Toen konden de melkbussen weer voor een jaartje in de kast.

Zandweteringpad – Zwolle Zuid

Westenholte

Back to top button