Zwolle – Vandaag start de eerste actie uit een reeks voor een betere cao voor de 160.000 medewerkers in de metaalsector. Werkgevers gingen vandaag niet in op de eisen die FNV Metaal stelde in zijn ultimatum. Partijen werden het niet eens over een flink aantal zaken zoals het moderniseren van afspraken over werk-privébalans. Ook zijn ze het niet eens over loon; werkgevers boden een loonstijging waarbij werknemers er in koopkracht op achteruit gaan. De eerste actie is vandaag bij Scania in Zwolle; de FNV roept werknemers op direct te stoppen met overwerken.
Volgens bestuurder Ingrid Langenberg, FNV Metaal, is de actiebereidheid groot. ‘De werkgevers laten ons, net als bij eerdere cao-onderhandelingen geen andere keuze dan actie te voeren en te staken.’
Vasthouden aan traditionele uitgangspunten
De eerste actie, een overwerkstaking, is vandaag bij Scania in Zwolle. Volgens de vakbond is Scania een van de voorbeelden van werkgevers in de sector die vast blijft houden aan traditionele uitgangspunten. ‘Overwerken op zaterdagen is bij Scania eerder regel dan uitzondering en Scania verwacht op alle fronten maximale flexibiliteit van haar medewerkers. En dat het liefst zonder dat daar iets tegenover staat’, aldus Langenberg.
Mijlenver uit elkaar
Werknemers in de sector, zoals bij Scania, gaan volgens de vakbond voor een toekomstbestendige, moderne en rechtvaardige cao. Langenberg: ‘Mensen zijn het zat om als derderangs product behandeld te worden. Ze zijn het kind van de rekening.’ De loonsverhoging die de werkgevers bieden is volgens de vakbond absurd laag. ‘Iemand met een bruto jaarsalaris van 30.000 euro gaat er in 2021 maar 0,14 euro bruto per uur op vooruit en in 2022 zelfs maar 0,09 euro. Zie daar maar eens je hogere ziektekosten, een hogere energierekening en duurdere boodschappen van te betalen’, stelt Langenberg boos vast. Werkgevers hebben volgens de vakbond op deze manier echt de kans laten liggen om acties en stakingen te voorkomen.
160.000 mensen
Het is niet de eerste keer dat er stakingen en acties plaatsvinden in één van de grootste sectoren van Nederland. Bij de vorige drie cao-onderhandelingen draaide het ook uit op langdurige stakingen en acties.
Onder de cao Metalektro vallen bijna 160.000 mensen. Die werken onder meer in de metaalbewerking en bij elektrotechnische bedrijven. De huidige cao liep af op 1 december jl.