112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

FIOD doorzoekt loods in Zwolle; 71-jarige man aangehouden

Zwolle – Op 4 september heeft de FIOD een 71-jarige man uit Arnhem aangehouden. Hij wordt ervan verdacht ongeveer 500.000 euro te hebben witgewassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in zijn woning en een loods in Arnhem en Zwolle. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op 2 auto’s.

De FIOD heeft in een ander onderzoek diverse bankrekeningen gevorderd. Opvallend waren mutaties op de bankrekeningen van de 71-jarige verdachte. In ruim een half jaar is 500.000 euro naar bankrekeningen van zijn vennootschap overgeboekt. Vermoedelijk heeft de man ook grote sommen contant geld gestort. De herkomst van het geld is onbekend. Volgens de Belastingdienst heeft deze vennootschap geen omzet. Ook blijkt uit de belastingdienstsystemen dat de man van een uitkering leeft. Het vermoeden is dat de verdachte het geld heeft witgewassen en valsheid in geschrifte heeft gepleegd. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button