Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Faith, Hope en Love mogen proefdraaien

Zwolle – Misschien heb je ze al zien draaien: Faith, Hope en Love. De 150 meter hoge molens zijn op dit moment aan het testdraaien. De turbines nabij de N50 bij Hattemmerbroek zijn bijna gereed. Alleen Peace moet nog even geduld hebben.

De bouw van het windmolenpark gaat in fases. Na het grote hijswerk worden de turbines ‘mechanisch afgerond’. Dit betekent dat alles binnen in de turbines aangesloten gaat worden. Mark Zonderland is projectleider van het nieuwe windmolenpark. ”Er wordt een checklist nagelopen, waarna ze aangezet worden om test te draaien. Momenteel zijn 3 van de 4 turbines in het stadium dat ze test kunnen draaien, en als het goed is draaien er nu al 2.”, aldus Zonderland.

Energie opwekken

Wanneer de windmolenturbines draaien wekken ze direct al energie op. Wel is het dat deze maand nog meerdere keren worden uitgezet. ” Dit is om te  checken of er geen foutcodes zijn.
Als het goed is zijn de turbines rond 1 juli helemaal door de testperiode heen.”, zegt de projectleider. Met de windmolens kunnen in de gemeente Oldebroek 11.000 van van de huishoudens worden voorzien van de duurzame energie.  Dit levert zo’n 17.000 CO2 ton besparing op in de jaarlijkse uitstoot.

Tegenstanders van de windmolens

De komst van de windmolens ging niet zonder slag of stoot. Omwonenden uit Hattem en Zalk hebben zich twaalf jaar lang verweerd om het project tegen te houden.  Uiteindelijk is de zaak drie keer voor de Raad van State geweest. Na aanpassing van het bestemmingsplan door de gemeente Oldebroek eind vorig jaar keurde de bestuursrechter het goed en kwam de weg vrij voor de bouw.

Gerelateerde artikelen

Back to top button