Salomonsoordeel, het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure, komt naar Zwolle

Zwolle – Locatievoorstellingen van Salomonsoordeel, het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure, komt naar Zwolle. Salomonsoordeel is terug in het theater! In samenwerking met de Zwolse Theaters verwelkomt TG Ilay van 19 t/m 28 april bezoekers in CO Zwolle. Samen met medewerkers van de IND beleven bezoekers het documentair theaterstuk over de complexiteit van de asielprocedure waarvoor Ilay den Boer zeven maanden aan het werk is gegaan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het hele project heeft ertoe geleid dat Ilay sinds november 2021 lesgeeft aan beginnende medewerkers van de IND.

Waar halen wij de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel?

Wanneer de verblijfsaanvraag van Hassan, een goede vriend van Ilay uit Gaza, wordt afgewezen door de IND, besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. En toch vindt hij, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden.

De drive om de asielprocedure volledig te begrijpen voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND, de Rechtbank Amsterdam en vele huiskamers waar hij de bewoners uitnodigde om samen met hem na te denken. De theatervoorstelling is de eindbestemming van dit proces waarin naast Ilay ook zijn vriend Hassan en zijn IND-mentor Peter op het toneel staan in de eindregie van Paul Koek.  Samen met het publiek vragen zij zich af waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Module Den Boer – IND

Het grondige onderzoek en de werkwijze van Ilay den Boer resulteerde in vertrouwen bij de IND die open stonden voor zijn eerlijke en scherpe reflectie. Om het gesprek ook na de voorstelling gaande te houden heeft de lecture -performance van Ilay een plek gekregen binnen de opleiding. Het resultaat is de module-Den Boer die in november 2021 van start ging.


Speeldata:

19 t/m 28 april  2022 | CO – De Grote Voort, Grote Voort 8-10, Zwolle

In samenwerking met Zwolse Theaters  | Kaarten: Zwolse Theaters

Tournee t/m 22 juni 2022: Den Haag, Zwolle, Tilburg, Oerol, Haarlem en Rotterdam.

Speellijst Salomonsoordeel


research, concept, regie en spel: Ilay den Boer | spel: Peter & Hassan | dramaturgie: Maya Arad Yasur | eindregie en muziek: Paul Koek | componist: Gerjan Piksen | scenografie: Marloes en Wikke | creatief en uitvoerend producent en proces dramaturg: Denise Harleman, FUTURABILITY I zakelijk leider: Albert van Andel I producent: TG Ilay | coproducenten: Likeminds en Het Zuidelijk Toneel | campagnebeeld: vormgeving: Studio Matusiak | fotografie: Paulina Matusiak & Eddy Wenting | scènefoto’s: Prins de Vos | met dank aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid & Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Den Bosch en Rechtbank Amsterdam. Volledige creditlijst: www.tgilay-salomonsoordeel.nl

Voor volledige creditlijst, meer info en speellijst: www.tgilay-salomonsoordeel.nl

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Democratie en Media, VSBfonds, Fonds Podiumkunsten, VriendenLoterij Fonds, Fonds ZOZ, Fonds 21, Fentener van Vlissingen Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds en Kickstart Cultuurfonds.

The event is finished.

Back to top button