Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Aanleg nieuwe zelfbedienings-voetveer Schellerwaard gestart

Zwolle – Het zelfbedienings-voetveer waarmee wandelaars de nieuwe nevengeul van de IJssel kunnen oversteken gaat op zaterdag 28 september in bedrijf. Deze week zijn de hellingen aangelegd waar het pontje gaat aanmeren. Met het voetveer, ter hoogte van de Hanzeboog, wordt het mogelijk om via het Voerman struinpad een complete rondwandeling te maken in de Schellerwaard.

Deze struinroute in de Schellerwaard loopt vanaf het Kleine Veer tot aan de Hanzeboog. Maar daar houdt het voor de wandelaars nu nog op. De nieuwe meestromende nevengeul, die is gegraven voor het project Ruimte voor de Rivier, blokkeert de verdere doorgang. Maar met het nieuwe voetveer kunnen wandelaars vanaf 28 september aan de andere kant van het gebied komen waardoor een rondwandeling van 4,5 kilometer mogelijk wordt door de uiterwaard en over de dijk.

Telefonisch oproepbaar

Het nieuwe voetveer wordt uitgevoerd als een zonne-energie aangedreven kabelpontje dat telefonisch oproepbaar is. Zijn er geen wandelaars, dan stuurt het pontje zich automatisch naar het midden van de geul.

Wandelaars kunnen straks gebruik maken van het veer tussen eind april en eind oktober (tegelijk met de openingstijden van het Kleine Veer). In het winterhalfjaar wordt het voetveer verwijderd in verband met de dan verhoogde kans op overstroming van de uiterwaard.

Voerman struinpad

Het nieuwe struinpad dat vanaf half september de naam Voerman-struinpad draagt is een rondwandeling van 4,5 kilometer door de uiterwaard en over de aangrenzende dijk. Een groot deel van de wandeling voert langs de IJsseloever. Er zijn weinig plaatsen waar wandelaars een flink stuk langs de rivier kunnen lopen. Hiermee is een prachtige natuurbeleving in de stadsrand mogelijk. Het pad vormt ook onderdeel van de lange afstandswandelroute langs de IJssel en is toeristisch van belang (beleving van het IJssellandschap / Voermanlandschap). Het pad sluit op diverse plaatsen aan op andere routes.

Het bestaande- en het nieuwe deel van het struinpad is straks bewegwijzerd en worden regelmatig bemaaid door natuurwerkgroep A Rocha.

Door deze vaste gemaaide route wil de gemeente voorkomen dat wandelaars gaan zwerven en de natuur verstoren. Onlangs zijn hier nog sporen van otters ontdekt. En ook zeldzame vogels als paapjes, kneu’s, gele kwikstaart en vele watervogelsoorten waaronder de lepelaar en de zwarte stern worden hier regelmatig gespot. De organisatie ‘Uw Stadsboer’ laat in het gebied runderen grazen.

Positie op kaart bij benadering

Gerelateerde artikelen

Back to top button