Fraterhuis Academie over de onmisbaarheid van archieven met Journalist en schrijver Pauline Broekema

Zaterdag 29 januari van 11.00 tot 13.00 uur vindt onder voorbehoud de Fraterhuis Academie over de onmisbaarheid van archieven plaats. Journalist en schrijver Pauline Broekema laat in dit college aan de hand van bijzondere voorbeelden uit haar boeken en reportages zien hoe spannend, onthullend en emotionerend archiefonderzoek kan zijn.

De onmisbaarheid van archieven

Journalist en schrijver Pauline Broekema werkte 34 jaar als binnenland-verslaggever voor het NOS-Journaal en de laatste jaren ook met veel plezier voor de nieuwssite van de NOS. Bij de NOS combineerde ze de verslaggeving reeds met het schrijven. Ze schreef onder meer Benjamin, de familiekroniek Het Boschhuis en Het uiterste der zee over twee Joodse families in Friesland en Groningen. In 2020 verscheen Tekenares van Montparnasse over de Duits-Joodse kunstenares Edith Auerbach (Keulen 1899-Parijs 1994). Op dit moment werkt Pauline Broekema aan een nieuw boek rond een vrouw die een belangrijke rol speelde in de eerste feministische golf. Na haar eerdere college over ‘storytelling op tv’ is ze opnieuw te gast om deze keer te vertellen over de onmisbaarheid van archieven. Pauline Broekema gebruikt ze veelvuldig voor haar boeken en columns. Ook in haar tijd als verslaggever bij het NOS-Journaal maakte ze er regelmatig gebruik van. Aan de hand van bijzondere voorbeelden uit haar boeken en reportages laat ze zien hoe spannend, onthullend en emotionerend archiefonderzoek kan zijn. Ze geeft tips en waarschuwt voor valkuilen. En natuurlijk is er ruim de gelegenheid vragen te stellen.

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn onder voorbehoud vanaf komende week online te koop en/of op de dag zelf aan de kassabalie van het Fraterhuis.

Fraterhuis Academie Celekwartier

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.

Beeldbepalend

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button